Wykonanie
Chyba żaden
chleb nie wyrósł mi tak pięknie do tej
pory. Pychotka :).Creo que, hasta ahora, ningún pan me ha crecido como este. ¡Rico :)!
Ingrediencje (na mały bochenek, który wystarcza mi na ok. 4 dni):75 g aktywnego zakwasu żytniego170 g
mąki pszennej50 g
mąki orkiszowej jasnej30 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 niepełna łyżeczka
soli1 płaska łyżka surowego
amarantusa1 płaska łyżka ugotowanego
amarantusagarść posiekanej
żurawiny2
suszone śliwkiok 140 ml letniej
wodyMagia:
Mąki wsypać do misy. Połączyć z
solą, zakwasem i dodać posiekaną
żurawinę i posiekane
śliwki (ja lubię siekać bardzo drobno, ale to kwestia indywidualna). Powoli wlać ciepłą
wodę i wyrobić ciasto ręką lub mikserem ok 5 minut. Wyrobione ciasto zostawić na 2 godziny w misie przykrytej ściereczką.Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony
mąką blat, złożyć i uformować okrągły bochenek, posypać go
mąką i przełożyć go do koszyka posypanego
mąką (u mnie durszlak wyłożony czystą ścierką kuchenną również posypaną
mąką). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 2 godziny.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (najlepiej z termoobiegiem, ja nie mam, więc rozgrzewam do 240). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z
wodą.Wyrośnięte ciasto przerzucić zręcznie z koszyka na blachę. Naciąć
chleb wg fantazji. Wsadzić do piekarnika i piec przez 10 minut w 250/240 stopniach. Następnie wyłączyć termoobieg, ustawić pieczenie góra-dół i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
Chleb piec jeszcze ok. 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika
chleb przełożyć na kuchenną kratkę do wystudzenia.