Wykonanie
No i zrobiłam :-) od dawna już za mną chodziła :-) i oto jest :-) pyszna szarlotka.Przepis mam od mojej Siostrzyczki a ona z kolei od Teściowej. Szarlotkę podałam z
lodami waniliowymi i
bitą śmietaną, zaszalałam na całego !!! Ale jest pysznie :-).Ciacho jest szybkie do zrobienia, skończyły mi się
jabłka w słoiczku zrobione latem, więc tym razem kupiłam gotowe
jabłka prażone do szarlotki, musiało być szybko i smacznie.Zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta, najlepiej smakuje właśnie podana na gorąco z
lodami i
bitą śmietaną :-)Składniki:420 g
mąki krupczatki200 g zimnego
masła150 g
cukru2
żółtka2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 duży słoik prażonych
jabłek30 g wiórek
kokosowych Skworcu250 ml
śmietany kremówkilody wanilioweWykonanie:Do miski wkładamy
mąkę,
masło,
cukier,
żółtka,
proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.Blaszkę - tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą, ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut.Podpieczone ciasto posypujemy
cynamonem, wykładamy
jabłka wymieszane z wiórkami i posypujemy jeszcze
cynamonem po wierzchu. Ścieramy na wierzch pozostałe 3 kulki na tarce.Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.Podajemy jeszcze ciepłą z
lodami i ubitą
śmietaną.Smacznego :-)