ßßß Cookit - przepis na Sylwestrowe szaleństwo

Sylwestrowe szaleństwo

nazwa

Wykonanie

1/2 szklanki piwa
2 szklanki mąki
250 g masła lub margaryny
dodatkowo w wariancie na słodko:
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
nadzienie: w zasadzie może być dowolne - u mnie tym razem w tej roli wystąpiły powidła i orzechy włoskie.
Na stolnicę usypujemy mąkę (i cukier waniliowy jeśli robimy rogaliki ze słodkim nadzieniem), robimy dołeczek i ostrożnie wlewamy rozpuszczony i ostudzony tłuszcz razem z piwem. Zagniatamy ciasto i wstawiamy zawinięte w woreczku foliowym do lodówki (najlepiej na całą noc).
Po leżakowaniu w lodówce wyjmujemy ciasto i wałkujemy. Wycinamy trójkąty i na szerszym końcu układamy nadzienie. Zawijamy zgrabne rogaliki i układamy na blasze. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Źródło:http://mojepysznesiodmeniebo.blogspot.com/2016/01/sylwestrowe-szalenstwo.html