ßßß
Okres świąt kojarzy nam się z korzennymi smakami i aromatami. Jednak nie każdy za nimi przepada. Moja koleżanka ma, na przykład, awersję do cynamonu. Z myślą o takich osobach, nie tylko zresztą, proponuję dziś kruchutkie waniliowe ciasteczka. Można je przyozdobić zupełnie jak świąteczne pierniczki, lub oblać czekoladą.Składniki (na około 50-60 sztuk, w zależności od wielkości foremek):-180g schłodzonego masła-80g cukru pudru-1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego z prawdziwą wanilią)-ziarenka z dwóch lasek wanilii-240g mąki pszennej-40g mąki ziemniaczanejOpcjonalnie:-80g białej/mlecznej/gorzkiej czekolady-posypki do dekoracjiMasło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i krótko zagniatamy gładkie ciasto (można to zrobić w malakserze). Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy,lekko podsypując mąką, na cienki placek (ok. 2-3mm). Foremkami wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 12-14 minut.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią gotowe przestudzone ciasteczka. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!