ßßß Cookit - przepis na Eleganckie owoce w czekoladzie [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

Eleganckie owoce w czekoladzie [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

nazwa

Wykonanie

Owoce w czekoladzie to klasyka, która broni się sama. Dziś mam dla Was trzy propozycje, które naprawdę rozwalają na łopatki wiele kupnych słodyczy. Każdy łasuch będzie zadowolony z podobnego prezentu, można go podarować jako oficjalny upominek pojedynczo albo - zapakowane razem - jako sporą paczkę słodkości. Tak czy owak obiecuję, że obdarowywany będzie wniebowzięty. ;)
Daktyle z solą morską
daktyle [ok. 100 g]
czekolada mleczna [tabliczka]
sól morska gruboziarnista [3-4 łyżeczki]
Żurawina posypce kakaowej
żurawina [ok. 100 g]
czekolada mleczna [tabliczka]
kakao instant w proszku [pół szklanki]
Śliwki z marcepanem
śliwki [ok. 100 g]
czekolada deserowa [tabliczka]
► masa marcepanowa [ok. 100 g]
Czekoladę do obtoczenia owoców należy zahartować. Najłatwiej zrobić to przez roztopienie 75% potrzebnej czekolady w kąpieli wodnej, zdjęcie jej z ognia i dorzucenie do niej reszty posiekanej czekolady. Zimna, nie stopiona czekolada ochłodzi czekoladową masę i zmieni jej strukturę. Zahartowana czekolada nie powinna roztapiać się w dłoniach po dotknięciu pralinki.
Śliwki zawinąć w cienko rozwałkowany marcepan i obtoczyć w czekoladzie.
Daktyle obtoczyć w czekoladzie i posypać gruboziarnistą solą morską.
Owoce pozostawić do stężenia na papierze do pieczenia.Po kompletnym stężeniu czekolady można pakować.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/12/eleganckie-owoce-w-czekoladzie-pyszne.html