ßßß Cookit - przepis na Rurki z cukrem

Rurki z cukrem

nazwa

Wykonanie

Kruche rurki, przepyszne z kremem budyniowym jak i
śmietaną u mnie jeszcze bez kremu .
Prosty przepis jak i wykonanie bezproblemowe.
Składniki:
-50 dkg mąki
-25 dkg masła
-1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-3 żółtka -
2 łyżeczki proszku do pieczenia-
1 łyżka octu
Wykonanie:
Miękkie masło posiekać z mąką ,
proszkiem do pieczenia ,dodać żółtka,
kwaśną śmietanę,ocet i zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować,kroić w długie paski,
o szerokości od 1 , 5 cm do 2 cm ,
nawijać na metalowe rurki,
posmarowane tłuszczem masłem lub smalcem .
Wierzch rurek, posmarować mlekiem i obtoczyć w cukrze.
Piec w temperaturze od 180 stopni do 200 stopni ,
około 15 minut.
Po wystudzeniu nakładamy,
kremem budyniowym , lub ubitą śmietaną 30% z śmietan-fix lub Creme Patisserie (MEGGLE)
Krem budyniowy :
-2 szklanki mleka
-1/2 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-2 i 1/2 łyżki kartoflanki
-1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
-1/2 kostki masła
-1 kieliszek wódki (według uznania)
-1 kostka masła ,
do połączenia z ugotowaną masa budyniową
W części mleka ,wymieszać obie mąki,
można użyć miksera
Mleko z cukrem , cukrem waniliowym i
masłem zagotować ,powoli wlewać pozostałą ,
część mleka z rozmieszaną mąką ,
cały czas mieszając aż się zagotuje .
Na początku powstają grudki,
ale intensywnie mieszając nie będzie po nich śladu .
Rozmiksować masło i dodawać porcjami zimny budyń i po odrobinie alkoholu (według uznania) dalej miksując do wyczerpania składników .
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2015/12/rurki-z-cukrem.html