ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina po portugalsku z małżami

Wieprzowina po portugalsku z małżami

nazwa

Wykonanie

Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży
300 g małży Galpeixe
500 g szynki wieprzowej
5 ząbków czosnku
100 ml białego wina
1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica (kupisz tutaj)
1 liść laurowy
300 g ziemniaków
200 g marchewki z groszkiem Hortex
Sól
Pieprz
Olej
Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki
Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i dalej dusimy (do momentu otwarcia się małży).
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/04/wieprzowina-po-portugalsku-z-mazami.html