ßßß
Cookit - przepis na Wieprzowina po portugalsku z małżami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Wieprzowina po portugalsku z małżami
Składniki
Małże
Szynka Wieprzowa
Czosnek
Białe wino
Papryka ostra
Liść laurowy
Ziemniak
Marchew
Groszek
Sól
Pieprz
Olej
Szczypiorek
Natka pietruszki
Wykonanie
Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony
mięso
do
szpiku
przeniknięte
winem
,
czerwoną papryka
i
czosnkiem
, z drugiej delikatność
małży
…
300 g
małży
Galpeixe500 g
szynki wieprzowej
5 ząbków
czosnku
100 ml
białego wina
1 łyżeczka
ostrej papryki
Piątnica (kupisz tutaj)1
liść laurowy
300 g
ziemniaków
200 g
marchewki
z
groszkiem
Hortex
Sól
Pieprz
Olej
Do dekoracji:
szczypiorek
lub
natka pietruszki
Małże
rozmrażamy na sicie.
Ziemniaki
obieramy i kroimy w kosteczkę.
Szynkę
kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w
winie
, ostrej
czerwonej papryce
, przeciśniętym przez praskę
czosnku
, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty. W garnku rozgrzewamy
olej
, dodajemy
mięso
i dusimy około 10 minut. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy
ziemniaki
i
marchewkę
z
groszkiem
. Doprawiamy
sola
i
pieprzem
. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone
małże
i dalej dusimy (do momentu otwarcia się
małży
).
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/04/wieprzowina-po-portugalsku-z-mazami.html
Przepisy powiązane
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku
Składniki powiązane (0)