ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy z solonymi orzeszkami ziemnymi

Blok czekoladowy z solonymi orzeszkami ziemnymi

nazwa

Wykonanie

Witajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub spodziewacie się gości, a nie chcecie znów spędzać dużo czasu "przy garach", polecam zrobić blok czekoladowy. Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie i choć jest istną bombą kaloryczną to czasem można sobie pozwolić na kawałeczek ;)
SKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka)
3/4 kostki margaryny*
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
100 ml wody
250 g mleka w proszku
10-15 dag herbatników
10 dag orzeszków ziemnych solonych
ewentualnie ulubione bakalie
*zamiast margaryny można użyć masła, pamiętając, że jego standardowa kostka ma 200 g a nie 250 g więc będzie to więcej niż 3/4 kostki (ok 185 g)
1. Margarynę/masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, kakao i wodę, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła).
2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody.
3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie wymieszać.
4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę i odstawić do lodówki. Po stężeniu wyjąć z foremki, zdjąć folię i kroić w grubsze plastry.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2016/01/blok-czekoladowy-z-solonymi-orzeszkami.html