Wykonanie
Witajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub spodziewacie się gości, a nie chcecie znów spędzać dużo czasu "przy garach", polecam zrobić blok
czekoladowy. Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie i choć jest istną bombą kaloryczną to czasem można sobie pozwolić na kawałeczek ;)
SKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka)3/4 kostki
margaryny*1 szkl
cukru2 łyżki
kakao100 ml
wody250 g
mleka w proszku10-15 dag
herbatników10 dag
orzeszków ziemnych solonychewentualnie ulubione
bakalie*zamiast
margaryny można użyć
masła, pamiętając, że jego standardowa kostka ma 200 g a nie 250 g więc będzie to więcej niż 3/4 kostki (ok 185 g)1. Margarynę/masło rozpuścić w garnku, dodać
cukier,
kakao i
wodę, podgrzewać ciągle mieszając, aż
cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła).2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo
mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę
wody.3.
Herbatniki i
orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie wymieszać.4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę i odstawić do lodówki. Po stężeniu wyjąć z foremki, zdjąć folię i kroić w grubsze plastry.