Wykonanie
Wiele osób pyta mnie o proporcje na pyszna kruszonkę.I
powiem szczerze, że długo robiłam ją ... na oko.Efekt był różny.A to była lekko chrupiąca, a to rozpływała się przez dodanie zbyt dużej ilości
masła.A zasady i proporcje do zrobienia dobrej kruszonki są przecież baaardzo proste.
Potrzebujemy:100g
masła (zawsze prawdziwe 82% tłuszczu)100g
cukru pudru200g
mąkiCzyli zawsze
masła i
cukru tyle samo, a podwójną ilość
mąki.
Masło - tu jest "wiele szkół":) Z doświadczenia wiem, że
masło, może być mocno schłodzone (prosto z lodówki), takie o temperaturze pokojowej, albo rozpuszczone i schłodzone.
Cukier - ja preferuję
cukier puder, ale równie dobrze możemy użyć
cukier kryształ lub
cukier brązowy.Ponadto - jest wiele wariacji na temat kruszonki. Możemy ją wzbogacić o
wiórki kokosowe,
wanilię, zmielone
orzechy,
cynamon - zawsze jednak pamiętając o właściwych proporcjach.Wykonanie:Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, rozkruszamy w palcach, aż do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".Kruszonkę możemy mrozić. Jeśli zrobimy jej zbyt dużą ilość, spokojnie możemy przełożyć do małego pojemniczka i zamrozić do następnego użycia.