ßßß
Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny.
składniki3 duże jajka1 szkl cukru pudru3 szkl mąki szymanowskiej20dag prawdziwego miodu1 szkl kwaśnej śmietany20 dag margaryny1 łyżeczka sody1 cukier waniliowy Delekta1 przyprawa do piernika1 łyżka kakao2 łyżki zimnej wody1 opakowanie skórki pomarańczowej1/2 szkl rodzynekPosypka Delekta
Polewa czekoladowa13dag margaryny5 łyżek cukru pudru3 łyżki kakao2 łyżki wodyWykonanieDo miski miksera wkładamy margarynę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i po jednym żółtku ucieramy. Do masy dodajemy rozpuszczony miód, śmietanę, wodę, przyprawę do piernika, mąkę wymieszaną z sodą,kakao i obtoczone w mące bakalie. W drugiej misce ubijamy białka, które dodajemy do masy, delikatnie mieszamy,
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40-45 minut.Polewa czekoladowaDo rondelka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wodę. Na małym palniku gazu podgrzewamy do połączenia się składników,ciągle mieszając.Przestudzoną polewą polewamy ciasto, na wierzchu robimy dekoracje ze skórki pomarańczowej i posypki