ßßß Cookit - przepis na -Ozdobić migdałami.

-Ozdobić migdałami.

nazwa

Wykonanie

Pyszne kremowe risotto dyniowe o delikatnym słodko-migdałowym smaku.
Kiedy widzę w sklepie to cudownie pomarańczowe warzywo nie jestem w stanie się mu oprzeć. Właśnie przyniosłam do domu kawałek świeżej dyni , a jej część w ciagu kilkunastu minut znalazła się na patelni. Na obiad będzie delikatne risotto, czyli moje ulubione ekspresowe danie.
Składniki: /2 porcje/
200 g ryżu arborio
200 g dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki startego sera grana lub parmezan
1 łyżka serka kremowego
kilka /2-4/ pokuszonych herbatników "Amaretto"
kilka prażonych migdałów do dekoracji
sól i pieprz biały do smaku
ok.500-600 ml gorącej wody /może być bulion warzywny/
Wykonanie:
-Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.
-Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła,dodać ryż i mieszając krótko podsmażyć.
-Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
- Wrzucić pokrojoną dynię, wymieszać i zalać gorącą wodą tak, aby przykryła powierzchnię ryżu.
- Posolić do smaku.
-Kontynuować gotowanie na małym ogniu uzupełniając płyn w miarę wchłaniania go przez ryż.
-Po upływie 15-20 min. gotowania , kiedy ryż jest już miękki / al dente/, a risotto staję się gęste i kremowe dodać pokruszone biszkopty i starty ser ,starannie wymieszać.
-Naczynie zdjąć z ognia.
-Do gorącego ryżu dodać łyżkę masła i serek kremowy, doprawić do smaku pieprzem i energicznie wymieszać.
-Gorące risotto nakładać na talerze.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/02/kremowe-risotto-dyniowe-z-dodatkiem.html