Wykonanie
‚Dziś najszybszy wpis w mojej blogowej karierze ;) za co serdecznie Was przepraszam… Dosłownie za kilka minut
będę już w drodze na lotnisko, żegnam się więc z
Wami już teraz, na kilkanaście dni :) A jako przedsmak kolejnych wpisów pozostawiam Wam przepis na pyszne crumble z
brzoskwiniami i
czarną porzeczką, które przygotowałam już jakiś czas temu.(przepis pochodzi z czasopisma Régal, z 2008 r.)‚
6 dużych
brzoskwini150 g
czarnej porzeczki100 g
masła + ¼ łyżeczki
soli80-100 g
cukru (używam jasnego trzcinowego, zmielonego)50 g
mąki50 g drobno zmielonych
migdałów50 g
płatków migdałowych (można dodać więcej)opcjonalnie : 1-2 łyżki
likieru /
nalewki z
czarnej porzeczki2-3 łyżki zmielonych
migdałówPiekarnik rozgrzać do 200°C.
Masło z dodatkiem
soli,
mąkę,
cukier i
migdały wymieszać rozdrabniając palcami tak, by powstała kruszonka. Odstawić do lodówki.
Owoce czarnej porzeczki umyć i dokładnie osuszyć.
Brzoskwinie pokroić na ósemki. Ułożyć
owoce w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (ewentualnie wsypać na dno 2-3 łyżki mielonych
migdałów, by wciągnęły puszczany przez
owoce sok) i polać je 1-2 łyżkami
nalewki z
czarnej porzeczki (można pominąć). Posypać kruszonką i piec ok. 25 minut, aż kruszonka się zrumieni.‚(edycja 27 . 07 – dopisek ‚nalewkowy’, o którym zapomniałam…)‚
‚Smakuje i samo, z gałką
lodów waniliowych, czy też z dodatkiem crème fraiche … Ma niestety jedną wadę : barrrdzo szybko znika! Na szczęście zawsze jest druga porcja ;)‚
‚A jeśli lubicie połączenie
brzoskwini i
czarnej porzeczki, to polecam Wam również zeszłoroczny
dżem z tych właśnie składników, który bardzo tu wszystkim smakował (przepis na ten oraz kilka innych
brzoskwiniowych dżemów tutaj – klik).Pozdrawiam Was serdecznie!‚PS. Niestety nie
będę mogła odpowiadać na Wasze maile, w razie więc pilnych pytań proszę o pisanie w komentarzach do tego wpisu.‚