Wykonanie
Śledź,
ziemniak,
majonez,
jabłko,
natka i
cebula. To jak rodzina idealna, jak doskonała sonata, jak walc wiedeński na trzy pary . Jeden bez drugiego nie zadziała, trzeci z piątym przyniosą ekstazę, szósta z czwartym zabłyszczy na firmamencie smaku. O czym mowa? oczywiście o
sałatce śledziowej z
ziemniakiem, ale... zupełnie niebanalnej. W zdekonstruowanej
sałatce ziemniaczanej jest wszystko co kocham w polskiej kuchni - słodkie, słone, kruche, kremowe. Przygotujcie
śledzia w tej wersji na Wigilię, a wszyscy jękną, jękną i klekną, forma i smak, doskonałe!
A może pięknie, świąteczne zagramy po polsku? Posłuchajcie LemON "Grudniowy", który to utwór na tegoroczny konkurs Noël, noël 2015 dosłała
Magda. Bardzo to piękne. Qrcze lubię słuchać po polsku, bardzo! Posłuchajcie ze mną...
Śledzie kocham od najwcześniejszego dzieciństwa . Mistrzem
śledzi w moim domu rodzinnym był ojciec, ale robił je w zasadzie na dwa sposoby - solone
śledzie w occie (nie żadne
matiasy, ale prawdziwe zielone
śledzie) i
śledź w oleju po polsku . Dopiero, gdy na półkach zaczęło być cokolwiek więcej na Święta niż
ocet i
śledzie, zaczęły się pojawiać na
stole wigilijnym inne ich wersje -
śledzie po kaszubsku albo
śledzie z
jabłkiem i
śmietaną . Ja sama zaczęłam przygotowywać
śledzie dość późno, przez całe lata jeździliśmy na święta do rodziców i nie miałam nawet myśli w głowie, żeby zrobić sama
śledzie. Aż któregoś razu
jadłam genialną
sałatkę ze
śledziem u znajomej i poprosiłam o przepis.
Potem jadłam cudowne
śledzie w
oleju lnianym i zapragnęłam zrobić takie sama. I tak się zaczęło moje śledziowanie we własnej kuchni. Dziś mam juz wiele własnych, ukochanych przepisów. Jeśli lubicie różnorodność, zajrzyjcie do mojej kolekcji
śledzi na blogu.
Sałatki
śledziowe kocham, bo można je jeść i podawać nie tylko na Wigilię, ale także na spotkaniach z przyjaciółmi, na imprezach towarzyskich i grudniowych "śledzikach". Ale z czasem te sałatki stały się ciut nudne. Ile można
śledziową z ziemniakiem? Ile jeszcze wersji szuby? No ja wprawdzie zawsze, ale już
mauż, czy dzieci nie zawsze szły moją
śledziową ścieżką.
Niedawno byłam na spotkaniu u Grześka Łapanowskiego w Food Lab Studio, gdzie odbywał się finał konkursu dla blogerów Blogerzy na EXPO . Jako przystawkę podano wówczas
śledzia na
ziemniaku. Pięknego, pysznego, z chrupiącymi, aromatycznymi dodatkami - różową
cebulą,
koperkiem,
ziemniakiem. Przystawka znikała w tempie błyskawicznym! Zajadali się nią nie tylko polscy blogerzy, ale także Włoszki, które były na kulinarnym tour na Suwalszczyźnie. No i wyjechały z Polski z przeświadczeniem, ze jesteśmy narodem śledziożerców. I słusznie!
Grześkowy
śledź miał z fajną korzenną nutę, dopytałam go, że to nasza (moja i jego) ukochana
quatre epices francuska
mieszanka przypraw była dodana do marynaty. Od tej pogawędki przy
śledziu, do rozłożenia dania na czynniki pierwsze we własnej kuchni minął dzień, może dwa. A
potem zrobiłam własną wersję, w której
koperek zastąpiła
natka, a całości dopełniło boskie, chrupiące julienne z
jabłka. Dzieciaki i
mauż są tym
śledziem zachwyceni, Wy też będziecie, promis!
Słonawy, lekko korzenny
śledź, fantastyczny, polski
ziemniak, chrupiące
jabłko, dobry
majonez,
natka i niesamowita, różowa
marynowana cebulka. Boskie, po prostu boskie połączenie smaków!Jeśli nie będzie to danie wigilijne, a zakąska przy okazji spotkania z przyjaciółmi, doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie do
śledzia na
ziemniaku wyśmienitej polskiej
wódki ziemniaczanej "
Młody Ziemniak" . Koniecznie podajcie tę wersję
śledzia na Wigilię i w Wielki Piątek, a
potem tylko szukajcie innych okazji by ją zaprezentować. Bo każda okazja z takim
śledziem na takim
ziemniaku nagle stanie się świętem!Zdekonstruowana
sałatka śledziowa z
ziemniakiem2 małe
czerwone cebule50g
miodu lipowego lub akacjowego100g
wody6
goździkówkawałek kory
cynamonu50g
octu jabłkowego70-100ml
oleju lnianego (najlepiej z lnu złocistego, jest delikatniejszy)łyżeczka quatre épices*10
filetów śledziowych a'la
matjas MSCkilkanaście jak najmniejszych
ziemniaków typ kulinarny A (
sałatkowe)domowy
majonez1 twarde,
winno-kwaśne
jabłkoPrzygotuj zalewę
octową do
cebuli:
wodę zagotuj z
goździkami oraz korą
cynamonu. Odstaw do lekkiego wystudzenia, wymieszaj z
miodem. Do zimnego
syropu miodowego dodaj
ocet jabłkowy i wymieszaj.
Cebulę obierz, rozetnij na ćwiartki lub ósemki (jeśli
cebula będzie większa) i porozdzielaj na pojedyncze płatki/warstwy. Przygotuj miskę z
lodem i lodowatą
wodą oraz sitko. Przełóż
cebulę do garnka, zalej wrzątkiem i blanszuj ok 3-4 minut,
potem odcedź
cebulę na sicie i od razu przełóż do miski z lodowata
wodą i kostkami
lodu. Po chwili odcedź
cebulę z zimnej
wody i przełóż słoika, zalej zimną zalewą
octowo-
cukrową. Odstaw na minimum 24 godziny. Tak przygotowana
cebula może stać w lodówce 2 miesiące.Wymieszaj
olej lniany z quatre épices* . F ilety osusz, potnij na mniejsze części (takie na jeden kęs), przełóż do słoika i zalej przyprawionym
olejem lnianym. Odstaw na minimum 24 godziny (do 4 dni). Przed podaniem,
śledzie wyjmij z
oleju i osusz ręcznikiem papierowym.W dniu podania sałatki, wyszoruj
ziemniaki, ale ich nie obieraj. Upiecz je w mundurkach lub ugotuj do miękkości (ale bez
soli!), wystudź, a gdy będą już tylko lekko ciepłe rozetnij wzdłuż na połówki (małe ziemniaczki) lub ćwiartki (średnie
ziemniaki) albo na grube plastry (duże
ziemniaki).
Jabłko pokrój razem ze skórką w cienkie plastry, a
potem na julienne/zapałki.Każdy kawałek
ziemniaka posmaruj
majonezem, na
majonezie układaj posiekane w julienne
jabłko, na to osuszone z
oleju śledzie korzenne, na wierzchu płatek marynowanej
cebuli i listek
natki lub
koperku. Zdekonstruowaną
sałatkę w wersji końcowej można przygotować kilka godzin wcześniej, ale wszystkie składniki można też przygotować i zabrać ze sobą, jeśli chcemy taką
sałatkę przynieść jako "wnośne" na Wigilię, czy spotkanie przy
śledziku. Wystarczy w kilka chwil poskładać wszystkie elementy i gotowe.
Sałatkę należy podawać w temperaturze pokojowej.Tak podane
śledzie na
ziemniaku są absolutnie wyśmienite!* quatre épices - francuska mieszanka czterech przypraw, w skład której wchodzi
cynamon,
goździki,
pieprz i
gałka muszkatołowa ; jeśli takiej nie masz w domu, przygotuj ją samodzielnie - wymieszaj 1 część
cynamonu, 1 część mielonych
goździków, 1/2 części
pieprzu i 1/2 części tartej
gałki muszkatołowej, przechowuj w szczelnie zakręconym słoiku------wpis jest efektem współpracy przy kampanii „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej
soli ”