ßßß
Składniki120g masła120g cukru240g mąki2 żółtka800g moreli100g marcepanuNie udało mi się dostać marcepanu w innej formie niż czekoladowe batoniki – obrałam je więc z czekolady obieraczką do ziemniaków.PrzygotowanieWypestkuj morele i przekrój je na połówki.Marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najłatwiej to zrobić, kiedy jest schłodzony).Nastaw piekarnik na 190 stopni.Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.Z masła, cukru, mąki i żółtek zagnieć ciasto. Możesz to zrobić na blacie lub w dużej misce. Ciasto będzie przypominało okruchy – jak kruszonka.Odłóż 3 łyżki ciasta, resztą wylep spód formy.Wierzch ciasta posyp startym marcepanem, następnie ułóż połówki moreli, posyp wszystko resztą ciasta.Piecz 40 minut. Upieczone ciasto zostaw w formie na 15 minut, po tym czasie wystudź na kratce.Smacznego!Zobacz także:Morelove ciastoMoja Tarta TatinSzarlotka z malinami








