ßßß Cookit - przepis na Kolorowa zapiekanka z dynią i tofu

Kolorowa zapiekanka z dynią i tofu

nazwa

Wykonanie

Wspaniała jesienna zapiekanka, pełna kolorów, smaków i zapachów. Ponieważ przygotowywałam ją na wegańskie przyjęcie, użyłam wędzonego tofu, ale jeśli wolisz, możesz użyć ulubionego seracheddara, parmezanu lub polskiego oscypka.
Składniki (4-6 porcji)
Dynia hokkaido
Cukinia
Kabaczek
Bakłażan
3 papryki – czerwona, zielona i żółta
Oliwa
Kilka gałązek tymianku
Sól, pieprz
200g wędzonego tofu
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Dynię przekrój na ćwiartki, oczyść z pestek i pokrój na kawałki.
Bakłażana pokrój na kawałki, wrzuć do durszlaka, obficie posyp solą i odstaw.
Cukinię i kabaczka pokrój na kawałki. Usuń paprykom gniazda nasienne i pokrój.
Bakłażana dokładnie opłucz w zimnej wodzie – dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki.
Wszystkie warzywa wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, dopraw do smaku, dodaj listki tymianku.
Wstaw do piekarnika na 40 minut, na kwadrans przed końcem dodaj pokrojone w kostkę tofu.
Smacznego!
Zobacz także
Pyszna zapiekanka z warzywami
Warzywna zapiekanka z owczym serem
Zapiekane warzywa pod ciastem
Źródło:http://mammadeli.com/2014/10/12/kolorowa-zapiekanka-z-dynia-i-tofu