Wykonanie
Wbrew pozorom wcale nie tak łatwo przyrządzić smaczne
żeberka, choć wydaje się, że to prosta potrawa. Tak jest w każdym razie w moim przypadku. Różnica
między twardym, gumowatym
mięsem, a mięciutkim, rozpływającym się w ustach, z chrupiącą skórką jest zasadnicza, więc za każdym razem trzymam kciuki za rezultat. Z tym przepisem (z książki Lato w kuchni przez cały rok Nigelli Lawson) zawsze się udaje. A nie ma lepszego sposobu na weekendowe popołudnie, niż leniwe obgryzanie kości. Jeśli masz ochotę, możesz dorzucić na blachę obrane i umyte
ziemniaki w całości – smakowicie upieką się razem z
żeberkami.
Składniki1kg
żeberek wieprzowych4 łyżki
octu ryżowego3 łyżki
sosu sojowego2
papryczki chilliKawałek świeżego
imbiru wielkości kciuka2 łyżki
mioduLaska
cynamonuŁyżeczka
oleju sezamowego2 łyżki
oleju rzepakowego4
dymki2 łyżeczki
przyprawy 5 smakówPrzygotowaniePokrój na plasterki
papryczki chilli,
dymkę i obrany
imbir.
Żeberka podziel na kawałki (po 2-3 kostki w każdym) i włóż do dużego plastikowego worka (ja używam woreczków do pieczenia).Dodaj wszystkie składniki marynaty (poza
przyprawą 5 smaków), zawiąż i dokładnie wymieszaj, tarmosząc czule
żeberka.Najlepiej zostawić
żeberka w lodówce na całą noc, ale w razie nagłej potrzeby wystarczy godzina.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Wyjmij
żeberka z lodówki i odczekaj chwilę, aż uzyskają temperaturę pokojową.Wysyp całą zawartość worka na blachę do pieczenia, posyp
żeberka przyprawą 5 smaków, przykryj szczelnie folią aluminiową.Piecz godzinę i 15 minut, na ostatni kwadrans zdejmij folię.Smacznego!
Kurczak z chorizoPieczony
schabOldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersji