Miodownik z masą chałwowąSkładnikiciasto:4 jajka1 szklanka mąki pszennej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 kostki margaryny3 łyżki miodu1 łyżeczka sodymasa:2 szklanki mleka2 jajkapo 2 łyżi mąki pszennej, ziemniaczanje i cukru1 cukier waniliowy1 kostka masła15 dkg chałwy1 kieliszek spirytusudo nasączenia:1 kieliszek alkoholu2 kieliszki wodydo dekoracji:polewaSposób przygotowania:Białak ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, a potem wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcy wlać rozpuszczoną margarynę z miodem. Wymieszać i wylać na wyłożona papierem blaszkę (20x35cm). Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.Jajka roztrzepać z resztą sypkich składników i rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy reszta mleka się zagtouje, wlać roztrzepane jajka i zagotować, mieszać do zgęstnienia. Wystudzić.Masło utrzeć na puszystą masę, po łyżce dodwać budyń. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i spirytus.Ciasto nasączyć i przełożyc masą. Udekorować polewą. Schłodzić.Smacznego :)Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL