Wykonanie
Ziemniaki pieczone Hasselback są znane i dziś już dosyć popularne. Każdy robi na swój sposób, kombinując z
przyprawami. U mnie najczęściej występują z jakimś delikatnym
mięsem, ale i same w sobie, bez żadnych dodatków są już idealnym daniem.Składniki:– 7 większych
ziemniaków– kilka ząbków
czosnku– około 5 łyżek
masła– plaster
sera żółtego– szczypta dowolnych
ziół ( u mnie prowansalskie )Przygotowanie:*
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ( chyba że ktoś chce ), kroimy w cienkie plasterki, uważając by nie przeciąć
spodu ( świetnie sprawdzić się może tutaj drewniana łyżka na którą je położymy ).* Włączamy piekarnik na 200 st.*
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie delikatnie wsuwamy pomiędzy plasterki
ziemniaków ( powiedzmy co drugi ).* Układamy
ziemniaki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ( by nie przywierały ). Na wierzch każdego
ziemniaka dajemy po łyżeczce
masła i wkładamy do piekarnika.* Pieczemy około godziny ( do miękkości i złotego koloru ). 10 minut przed końcem wysuwamy
ziemniaki, układamy po kawałku
sera żółtego na każdym i posypujemy
ziółkami.Można oczywiście
ziemniaki wcześniej trochę podgotować, wtedy czas pieczenia nieco się skróci. Ja jednak wolę jak są od początku do końca pieczone a ich skórka chrupiąca.Moje Hasselback z
czosnkiem i
ziołami prowansalskimiKategorie: