ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki pieczone Hasselback

Ziemniaki pieczone Hasselback

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki pieczone Hasselback są znane i dziś już dosyć popularne. Każdy robi na swój sposób, kombinując z przyprawami. U mnie najczęściej występują z jakimś delikatnym mięsem, ale i same w sobie, bez żadnych dodatków są już idealnym daniem.
Składniki:
– 7 większych ziemniaków
– kilka ząbków czosnku
– około 5 łyżek masła
– plaster sera żółtego
– szczypta dowolnych ziół ( u mnie prowansalskie )
Przygotowanie:
* Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ( chyba że ktoś chce ), kroimy w cienkie plasterki, uważając by nie przeciąć spodu ( świetnie sprawdzić się może tutaj drewniana łyżka na którą je położymy ).
* Włączamy piekarnik na 200 st.
* Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie delikatnie wsuwamy pomiędzy plasterki ziemniaków ( powiedzmy co drugi ).
* Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ( by nie przywierały ). Na wierzch każdego ziemniaka dajemy po łyżeczce masła i wkładamy do piekarnika.
* Pieczemy około godziny ( do miękkości i złotego koloru ). 10 minut przed końcem wysuwamy ziemniaki, układamy po kawałku sera żółtego na każdym i posypujemy ziółkami.
Można oczywiście ziemniaki wcześniej trochę podgotować, wtedy czas pieczenia nieco się skróci. Ja jednak wolę jak są od początku do końca pieczone a ich skórka chrupiąca.
Moje Hasselback z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/ziemniaki-pieczone-hasselback