ßßß Cookit - przepis na Kokosowa panna cotta z musem truskawkowym

Kokosowa panna cotta z musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Śmietanka, mleko, żelatyna i truskawki… Tyle potrzebujemy, by stworzyć ten pyszny włoski deser :)
Panna Cotta z musem truskawkowym, u mnie wzbogacona o smak kokosu.
Nie tylko fantastycznie smakuje, ale także zachwyca wyglądem. W rzeczywistości prezentuje się jeszcze lepiej, niż na zdjęciach.
Jest tak elegancki, że sprawdzi się na każdym rodzinnym przyjęciu. Goście będą zachwyceni smakiem i wyglądem :)
Składniki:
200ml mleka
200g śmietanki 36% lub 30% ( ja dałam 30% )
2 łyżeczki cukru waniliowego
łyżka wiórków kokosowych
2,5 łyżeczki żelatyny
truskawki świeże lub mrożone ( około pół kg )
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Śmietankę, mleko, cukier i wiórki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
Doprowadzamy całość do zagotowania, zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszając dokładnie przez chwilę, by cała się rozpuściła.
Mieszankę przelewamy do szklanek, lub innych dowolnych naczynek, w których będziemy podawali deser ( u mnie były to kieliszki, ułożone w koszyczku, dla uzyskania pochyłego kształtu ).
Odstawiamy do wystudzenia i stężenia ( kilka godzin ).
Truskawki miksujemy blenderem, wlewamy do garnka i podsmażamy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W 3/4 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek.
Jeszcze chwilę podsmażamy mieszając, by sos zgęstniał i ściągamy z ognia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Chłodny sos przelewamy do panna cotty i gotowy już deser schładzamy w całości jeszcze przez 1-2 godz.
Ten przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form
http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php
Ten przepis bierze udział w durszlakowej akcji: ” Milion smaków truskawek
Przepis bierze udział w akcji ” Dania na zimno – czyli co jeść w upalne dni „:
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/kokosowa-panna-cotta-z-musem-truskawkowym