Wykonanie
Śmietanka,
mleko,
żelatyna i
truskawki… Tyle potrzebujemy, by stworzyć ten pyszny włoski deser :)Panna Cotta z musem
truskawkowym, u mnie wzbogacona o smak
kokosu.Nie tylko fantastycznie smakuje, ale także zachwyca wyglądem. W rzeczywistości prezentuje się jeszcze lepiej, niż na zdjęciach.Jest tak elegancki, że sprawdzi się na każdym rodzinnym przyjęciu. Goście będą zachwyceni smakiem i wyglądem :)Składniki:200ml
mleka200g
śmietanki 36% lub 30% ( ja dałam 30% )2 łyżeczki
cukru waniliowegołyżka
wiórków kokosowych2,5 łyżeczki
żelatynytruskawki świeże lub mrożone ( około pół kg )2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Śmietankę,
mleko,
cukier i wiórki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż
cukier się rozpuści.Doprowadzamy całość do zagotowania, zdejmujemy z ognia i wsypujemy
żelatynę, mieszając dokładnie przez chwilę, by cała się rozpuściła.Mieszankę przelewamy do szklanek, lub innych dowolnych naczynek, w których będziemy podawali deser ( u mnie były to kieliszki, ułożone w koszyczku, dla uzyskania pochyłego kształtu ).Odstawiamy do wystudzenia i stężenia ( kilka godzin ).
Truskawki miksujemy blenderem, wlewamy do garnka i podsmażamy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.W 3/4 szklanki zimnej
wody rozprowadzamy
mąkę ziemniaczaną i wlewamy do
truskawek.Jeszcze chwilę podsmażamy mieszając, by sos zgęstniał i ściągamy z ognia. Odstawiamy do przestygnięcia.Chłodny sos przelewamy do panna cotty i gotowy już deser schładzamy w całości jeszcze przez 1-2 godz.
Ten przepis bierze udział w konkursie Fabryka Formhttp://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.phpTen przepis bierze udział w durszlakowej akcji: ” Milion smaków
truskawek „Przepis bierze udział w akcji ” Dania na zimno – czyli co jeść w upalne dni „:Kategorie: