ßßß
Śmietanka, mleko, żelatyna i truskawki… Tyle potrzebujemy, by stworzyć ten pyszny włoski deser :)Panna Cotta z musem truskawkowym, u mnie wzbogacona o smak kokosu.Nie tylko fantastycznie smakuje, ale także zachwyca wyglądem. W rzeczywistości prezentuje się jeszcze lepiej, niż na zdjęciach.Jest tak elegancki, że sprawdzi się na każdym rodzinnym przyjęciu. Goście będą zachwyceni smakiem i wyglądem :)Składniki:200ml mleka200g śmietanki 36% lub 30% ( ja dałam 30% )2 łyżeczki cukru waniliowegołyżka wiórków kokosowych2,5 łyżeczki żelatynytruskawki świeże lub mrożone ( około pół kg )2 łyżeczki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Śmietankę, mleko, cukier i wiórki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.Doprowadzamy całość do zagotowania, zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszając dokładnie przez chwilę, by cała się rozpuściła.Mieszankę przelewamy do szklanek, lub innych dowolnych naczynek, w których będziemy podawali deser ( u mnie były to kieliszki, ułożone w koszyczku, dla uzyskania pochyłego kształtu ).Odstawiamy do wystudzenia i stężenia ( kilka godzin ).Truskawki miksujemy blenderem, wlewamy do garnka i podsmażamy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.W 3/4 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek.Jeszcze chwilę podsmażamy mieszając, by sos zgęstniał i ściągamy z ognia. Odstawiamy do przestygnięcia.Chłodny sos przelewamy do panna cotty i gotowy już deser schładzamy w całości jeszcze przez 1-2 godz.



Ten przepis bierze udział w konkursie Fabryka Formhttp://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.phpTen przepis bierze udział w durszlakowej akcji: ” Milion smaków truskawek „Przepis bierze udział w akcji ” Dania na zimno – czyli co jeść w upalne dni „:Kategorie: