ßßß
Chałwa idealna! Przepyszna, delikatna, słodka i niczym nie różniąca się od tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. No, może troszkę lepsza w smaku od kupnej :)Ja chałwę uwielbiam i mogłabym jeść hurtem, mimo, iż jest bardzo słodka. Tym bardziej ucieszył mnie fakt, że zrobienie tego batonika w domu, jest tak banalnie proste.Kolejna chałwa przeze mnie zrobiona będzie w dwóch kolorach i w dwóch różnych polewach :)Składniki:– 200g sezamu łuskanego– 3 łyżki miodu– garść orzechów włoskich ( opcjonalnie )Przygotowanie:* Sezam lekko prażymy na suchej patelni ( uważamy by się nie przypalił! ), dosłownie kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor.* Przestudzony sezam z orzechami, jeżeli ktoś dodaje ( ja dałam ) blenderujemy na gładką masę.* Dodajemy miód, mieszamy do połączenia się sezamu z miodem i formujemy dowolny kształt chałwy.U mnie był to kształt batonika.* Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki by stężała ( najlepiej na noc ).Polecam także chałwę waniliowo – kakaową w formie kostek :)

Kategorie: