Wykonanie
Dziś kolejna propozycja dla zapracowanych. Potrawa szybka, smaczna i zdrowa. Nie od dziś wiadomo, że
gruszki lubią
sery – owcze, kozie, z pleśnią i bez. Postanowiłam wykorzystać to przygotowując popołudniową
sałatkę (świetnie nadaje się też na drugie śniadanie do pracy, wystarczy włożyć ją do zamykanego pojemniczka i oddzielnie zapakować glazurę balsamiczną).
Sałatka z
owczym serem,
gruszkami oraz
sałatą lodową – przepis (dla 2 osób):pół małej
sałaty lodowej1
gruszka60 g twardego
owczego seranatka pietruszkiglazura balsamiczna
oliwa z oliweksól,
tymianekSałatę myjemy i osuszamy, po czym rwiemy na niewielkie kawałki.
Gruszkę obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na plasterki.
Ser kroimy w słupki. Na talerzu układamy warstwę
sałaty, następnie
gruszki, a na sam koniec
ser. Solimy oraz posypujemy
tymiankiem i
natką pietruszki. Całość skrapiamy
oliwą z oliwek i polewamy glazurą balsamiczną.