ßßß Cookit - przepis na Ciasto z crème pâtissière i bezą z orzechami

Ciasto z crème pâtissière i bezą z orzechami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio miałam ochotę na słodko-słone ciasto. Postanowiłam zatem zrobić deser na spodzie z ciasta francuskiego z puszystym delikatnym crème pâtissière oraz bezą z migdałami i słonymi orzeszkami ziemnymi. Przepis na crème pâtissière pochodzi z bloga Little French Bakery i jest przepisem z Le Cordon Bleu.
Cienki spód:
ciasto francuskie
Ciasto francuskie wkładamy do tortownicy o średnicy 27 cm, tak by bok był wysoki na 1,5 cm. Spód wysypujemy fasolkami do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (temperatura i czas pieczenia zależne od informacji podanych na opakowaniu ciasta). Po 2/3 czasu pieczenia wyjmujemy ciasto i usuwamy fasolki. Wstawiamy do dopieczenia. Jeżeli ciasto jest jeszcze surowe pozostawiamy je jeszcze na kilka minut w piekarniku. Po upieczeniu spód odstawiamy do ostudzenia.
Beza:
4 białka
190 g cukru
80 g migdałów
30 g słonych orzeszków ziemnych
Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier wymieszany i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 27 centymetrów. Przy pomocy łyżki nakładamy masę na wyrysowany kształt. Orzechy siekamy i mieszamy, po czym wysypujemy na wierzch bezy. Bezę wstawiamy na 100-120 minut do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż beza ostygnie.
Crème pâtissière:
500 ml mleka
125 g cukru
4 duże żółtka
30 g mąki
30 g skrobi kukurydzianej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
W rondelku należy zagrzać mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym i 65 g cukru. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem. Kiedy są już ubite dodajemy skrobię kukurydzianą i mąkę. Do prawie gotującego się mleka dodajemy ubite żółtka. Mieszamy regularnie by nie było grudek i by krem się nie przypalił. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając. Krem przekładamy do metalowej blachy (tak by powstała cienka warstwa), osłaniamy folią spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia. Przed samym podaniem ubijamy krem mikserem, tak by zrobił się puszysty.
Kiedy wszystkie elementy ciasta są już gotowe składamy deser. Na spód z ciasta francuskiego wykładamy crème pâtissière a na wierzch kładziemy bezę.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/ciasto-z-creme-patissiere-i-beza-z-orzechami