ßßß Cookit - przepis na Gryzz, czyli zapraszam do stołu

Gryzz, czyli zapraszam do stołu

nazwa

Wykonanie

Zimowe pappardelle
Składniki
50 dag makaronu pappardelle
20 dag jarmużu
kilka różyczek brokułu
2 marchwie
2 ząbki czosnku
25 dag boczku
25 dag pomidorków koktajlowych
1 szklanka kiełków fasolki mung
sól morska z pieprzem Kamis
4 łyżki oliwy z oliwek
Czas przygotowania: 30 min
Przepis na: Zimowe pappardelle
Jest, jest, jest! Tak, śnieg. A raczej jego marna namiastka, ale lepszy rydz niż nic. Przynajmniej moje dziecko może dzisiaj sprawdzić, co to jest i jak wygląda. Bo do tej pory widziało chyba tylko w książce i telewizji ;) No, ale zrobiło się przy tym -5 st. C, więc żeby dostarczyć trochę witamin organizmowi, zapraszam na pyszny makaron.
Podana ilość składników powinna wystarczyć dla 4 głodnych osób. Marchew obieram i kroję na cieniutki paseczki. Z jarmużu usuwam łodyżki i grubsze żyłki i też kroję go drobno. Brokuł dzielę na małe różyczki. Wrzucam to wszystko na oliwę i na średnim ogniu przesmażam, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przeciskam przez praskę czosnek i dodaję do warzyw.
Na drugiej patelni podsmażam boczek pokrojony na kostkę. Teoretycznie mogę zrobić wszystko na jednej, ale przy tłuściejszym boczku wolę skorzystać z dwóch patelni i niepotrzebny tłuszcz odlać.
Gotuję makaron w osolonej wodzie. W tym czasie warzywa powinny już być gotowe, wiec jeszcze dodaję do nich kiełki i zostawić na momencik. Większość kiełków jem na surowo, ale akurat fasolka mung smakuje mi dopiero, kiedy jest po niewielkiej obróbce cieplnej.
Odcedzam makaron, dodaję do warzyw, mieszam. Jeszcze tylko pomidorki kroję na ćwiartki i na surowo daję do każdej porcji. Doprawiam solą morską z pieprzem i danie gotowe. Zdrowo i kolorowo. Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki z mięsem
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Penne ze szpinakiem
Tagliatelle ze szpinakiem
Kurczak z kaszką kuskus
Źródło:http://www.gryzz.pl/zimowe-pappardelle