ßßß
Składniki2 piersi z kurczaka1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis1 duża marchew1 duża cebula2 czerwone papryki250 g świeżego szpinakusól3 łyżki oleju3 łyżki jasnego sosu sojowego3 torebki ryżuCzas przygotowania: 20 minNie wiecie, co zrobić na szybko na obiad lub kolację? Proponuję dzisiejsze dzieło chwili – czasu zajmuje naprawdę niewiele, a cieszy oko i jest całkiem smaczne. Takie połączenie węgiersko-chińskie, ale czemu nie poeksperymentować? :)Kroję piersi z kurczaka na kostkę, dodaję do niego przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis (jeśli nie macie, to w składnikach jest sól, czosnek, słodka papryka). Dałam tylko łyżeczkę (kopiastą), ponieważ to samo danie miało jeść dziecko, ale zdecydowanie można dodać jej więcej. Odstawiam na jakiś czas, żeby mięso przeszło przyprawą.Wrzucam ryż do gotującej się osolonej wody i gotuję według czasu podanego na opakowaniu.Marchew obieram i kroję na słupki, paprykę (wyjątkowo obrałam, ale nie ma takiej konieczności) kroję na paseczki, a cebulę w piórka. Smażę osolone warzywa na oleju – 2 łyżki powinny wystarczyć. Można patelnie nakryć pokrywką, szybciej wszystko powinno się podsmażyć. Na drugiej patelni (chyba, że macie ogromną, to można na jednej) podsmażam kurczaka – daję tylko 1 łyżkę oleju. Czasami z mięsa wycieka sporo soków, wtedy warto je odparować.Dodaję kurczaka do warzyw, wsypuję ugotowany ryż i doprawiam sosem sojowym.
Na sam koniec dodaję opłukany szpinak. Żeby nie stracił swojego świeżego wyglądu, praktycznie zaraz po wymieszaniu z resztą składników, zdejmuję patelnię z kuchenki i nakładam danie na talerze. Podana ilość składników powinna wystarczyć dla czterech osób. Smacznego!
Podobne przepisyKurczak w sosie słodko-kwaśnymRyba z warzywami
Faszerowany kabaczekKurczak z kaszką kuskus
Pilaw