Składniki80-90 dag schabu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszkuszczypta tymianku1 łyżeczka suszonego czosnkusólpieprz2 łyżeczki rozmarynu3 duże jabłka3 łyżki cukru1 łyżeczka imbiruopcjonalnie pieczone ziemniakiCzas przygotowania: 60 minDzisiaj u nas w domu pachnie rozmarynem. Uwielbiam ten zapach. A jak mięso z rozmarynem, to zdecydowanie w towarzystwie jabłek. Do dzieła :)Oczyszczony schab nacieram solą, posypuję dla koloru papryką słodką w proszku. Następnie doprawiam odrobiną tymianku, pieprzu, czosnku i sporą ilością suszonego rozmarynu. Tak przygotowane mięso wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po około 30 minutach można zmniejszyć nieco temperaturę (tak do 180 st. C) i zostawić schab jeszcze na pół godziny.W tym czasie obieram jabłka i kroję je na dość dużą kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię, dodaję cukier i imbir. Przesmażam jabłka przez chwilę – nie chcę, aby zrobiła się z nich marmolada, więc mieszam je, aby obsmażyć jabłka z każdej strony i odstawiam patelnię.Proponuję całość podać z pieczonymi ziemniaczkami. Po prostu pycha :) Smacznego!Podobne przepisyNaleśniki z mięsemCytrynowo-winnykurczakMakaron z kabaczkiem i suszonymi pomidoramiPlacki z cukinii i fetyFaszerowany kabaczek