ßßß Cookit - przepis na Rozmarynowy schab z jabłkami

Rozmarynowy schab z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
80-90 dag schabu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta tymianku
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól
pieprz
2 łyżeczki rozmarynu
3 duże jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka imbiru
opcjonalnie pieczone ziemniaki
Czas przygotowania: 60 min
Dzisiaj u nas w domu pachnie rozmarynem. Uwielbiam ten zapach. A jak mięso z rozmarynem, to zdecydowanie w towarzystwie jabłek. Do dzieła :)
Oczyszczony schab nacieram solą, posypuję dla koloru papryką słodką w proszku. Następnie doprawiam odrobiną tymianku, pieprzu, czosnku i sporą ilością suszonego rozmarynu. Tak przygotowane mięso wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po około 30 minutach można zmniejszyć nieco temperaturę (tak do 180 st. C) i zostawić schab jeszcze na pół godziny.
W tym czasie obieram jabłka i kroję je na dość dużą kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię, dodaję cukier i imbir. Przesmażam jabłka przez chwilę – nie chcę, aby zrobiła się z nich marmolada, więc mieszam je, aby obsmażyć jabłka z każdej strony i odstawiam patelnię.
Proponuję całość podać z pieczonymi ziemniaczkami. Po prostu pycha :) Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki z mięsem
Cytrynowo-winny kurczak
Makaron z kabaczkiem i suszonymi pomidorami
Placki z cukinii i fety
Faszerowany kabaczek
Źródło:http://www.gryzz.pl/rozmarynowy-schab-z-jablkami