ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowo-śliwkowe

Ciasto kokosowo-śliwkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
150 g masła
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kwaśnej śmietany (12%)
masa kokosowa:
5 białek
0,5 szklanki cukru
150 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 słoiczek powideł śliwkowych
5 dag rodzynek
Czas przygotowania: 15 min plus 50 min pieczenie
Zapraszam dziś na lekkie ciasto kokosowo-śliwkowe. Taki powiew egzotyki i polskie powidła. Ciasto trochę z przypadku, ale znika na tyle szybko, że mogę śmiało powiedzieć: jest pyszne.
Kiedy zabrałam się za przygotowanie ciasta, okazało się, że masło siedzi głęboko w zamrażalniku, no i muszę użyć czegoś innego. No i margaryna w zastępstwie okazała się w sam raz. Dziś wszystko w pośpiechu, więc wszystkie składniki ciasta wrzucam jednocześnie do miski, mieszam je łyżką (margaryna bardzo miękka, więc nie ma z tym kłopotu). Formę (tak na oko 20×30 cm) smaruję margaryną i wysypuję bułką tartą. Wykładam ciasto, starając się zrobić w miarę równą warstwę (ale jeśli są niewielkie różnice terenu, nie martwię się).
Na warstwę ciasta wykładam warstwę powideł.
Włączam piekarnik na 180 st. C.
Teraz masa kokosowa. Ubijam na sztywno białka z cukrem. Następnie dodaję wiórki kokosowe, delikatnie mieszając całość. Jeszcze mąka pszenna, ziemniaczana i można wstawiać blachę do piekarnika. Ciasto piecze się około 50 min. Plus minus 5 minut. Smacznego!
Podobne przepisy
Piernik przekładany powidłem śliwkowym
Sernik z borówką amerykańską i poziomkami
Sernik – 2 keksówki
Bardzo cytrynowe ciasto z poziomkami
Kokosanki
Źródło:http://www.gryzz.pl/ciasto-kokosowo-sliwkowe