Wykonanie
Wiem, że niektóre osoby wręcz nie znoszą zup. Ja jednak należę do tej drugiej części, tych którzy je kochają. Z tej też racji na tym blogu będzie dużo przepisów na różnego rodzaju zupy.Dzisiaj uciekam się do
soczewicy. Dodanie chociażby jej małej ilości zmieni smak każdej zupy. Fajne jest też to,iż można ją łączyć z różnymi warzywami, i chociaż ma swój własny smak to dodana w niewielkiej ilości nie zdominuje całkowicie smaku innych składników.Lentil soup
Składniki:
4 duże
pomidory2 duże
marchewki1 średnia
pietruszka1/2 szklanki
soczewicy1 średnia biała
cebula1 łyżeczka
masła1/2 kostki
bulionu warzywnego albo 1,25 litra
wywaru warzywnegozielenina: 1 listek
selera,1 listek
pora, kilka gałązek
natki pietruszki,1 mała gałązka
lubczyku2 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
sera mozzarellasól i
pieprz do smaku
Przygotowanie:Na małym ogniu, podsmażyć przez 2 minuty
masło wraz z pokrojoną w drobną kostkę
cebulą.Dodać:
pomidory obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w ósemki,
marchew i
pietruszkę pokrojone w małe krążki, 1/2 kostki
bulionu warzywnego lub
wywar z warzyw (wtedy nie dodajemy
wody), 1,25 litra
wody oraz
soczewicę.Gotować wszystko przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.10 minut przed upływem czasu gotowania wrzucić
zieleninę. Ja zawsze dodaję dużo
zieleniny. Jeżeli nie mamy
lubczyku czy
selera, bądź innego rodzaju wymienionych przeze mnie
zielenin, dajmy to co mamy albo w najgorszym razie omińmy
zieleninę.Po 30 minutach zupę posolić (ja dałam 1 łyżeczkę
soli) i popieprzyć. Dodać
śmietanę i zblendować.Jeżeli konsystencja wyda nam się zbyt gęsta dolejmy
wody. Jedni lubią bardzo gęste zupy, inni rzadsze.
Mozzarellę utrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do miseczki, w której serwujemy zupę dodać trochę
mozzarelli, i włożyć pod grill do zapieczenia na 5 minut w temperaturze 190 stopni. Pamiętajmy aby miseczka była żaroodporna, a jeśli nie jest to trzymajmy ją krócej pod grillem. Smacznego.