Wykonanie
Kilka słów o parzeniu
herbatySposób parzenia
herbaty to niekiedy cały skomplikowany rytuał decydujący w wielkim stopniu o smaku i aromacie powstałego
napoju.Istnieją kultury, które przypisują temu rytuałowi niezwykłe znaczenie, np. Chiny, czy Japonia. W kulturach tych
napój herbaciany kiedyś dostępny był jedynie dla cesarzy, czy wysoko postawionych urzędników państwowych, a traktowany był niemal jak święty.Sposób parzenia
herbaty zależny jest od tego jaki rodzaj
herbaty parzymy. Przykładowo najbardziej popularnym sposobem parzenia
herbaty zielonej jest tak zwana metoda angielska. Metoda ta polega na tym, że do czajniczka w którym parzymy
herbatę wsypujemy tyle łyżeczek
herbaty ile filiżanek
napoju pragniemy otrzymać. Zalewamy to wszystko gorącą
wodą, ale nie wrzątkiem, po czym czekamy 5 minut. Po upływie danego czasu oddzielamy napar od liści i
napój jest gotowy do picia.Jeśli nie nastąpi oddzielenie naparu od liści to
napój znacznie zmieni swój smak ( będzie on cierpki przy piciu ). Ma to miejsce w odniesieniu głównie do
herbat zielonych, ale nie tylko, bo także w stosunku do wszelkich
herbat liściastych.