ßßß Cookit - przepis na Kilka słów o parzeniu herbaty

Kilka słów o parzeniu herbaty

Składniki

Wykonanie

Kilka słów o parzeniu herbaty
Sposób parzenia herbaty to niekiedy cały skomplikowany rytuał decydujący w wielkim stopniu o smaku i aromacie powstałego napoju.
Istnieją kultury, które przypisują temu rytuałowi niezwykłe znaczenie, np. Chiny, czy Japonia. W kulturach tych napój herbaciany kiedyś dostępny był jedynie dla cesarzy, czy wysoko postawionych urzędników państwowych, a traktowany był niemal jak święty.
Sposób parzenia herbaty zależny jest od tego jaki rodzaj herbaty parzymy. Przykładowo najbardziej popularnym sposobem parzenia herbaty zielonej jest tak zwana metoda angielska. Metoda ta polega na tym, że do czajniczka w którym parzymy herbatę wsypujemy tyle łyżeczek herbaty ile filiżanek napoju pragniemy otrzymać. Zalewamy to wszystko gorącą wodą, ale nie wrzątkiem, po czym czekamy 5 minut. Po upływie danego czasu oddzielamy napar od liści i napój jest gotowy do picia.
Jeśli nie nastąpi oddzielenie naparu od liści to napój znacznie zmieni swój smak ( będzie on cierpki przy piciu ). Ma to miejsce w odniesieniu głównie do herbat zielonych, ale nie tylko, bo także w stosunku do wszelkich herbat liściastych.
Źródło:http://www.endlesssong.pl/?p=1102