ßßß Cookit - przepis na Składniki na kokosowy środek:

Składniki na kokosowy środek:

nazwa

Wykonanie

Kokosowy przekładaniec jak słynny batonik, czyli … czekoladowe ciasto przełożone dużą ilością kokosowej masy, polane aksamitną czekoladową polewą! Polecam jako ciasto rodzinne na weekend.
Składniki na ciasto (przepis ze strony „Moje Wypieki”):
200 g mąki pszennej
4 jajka
200 ml mleka
170 ml oleju rzepakowego
1,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
40 g kakao (w oryginale 80 g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 litra mleka
350 g wiórek kokosowych
100 g masła
2 łyżki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki żelatyny + 3 łyżeczki zimnej wody
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła
100 ml śmietany kremówki 36%
Wykonanie ciasto czekoladowe:
W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy je na blachę (30×25 cm) wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok.30 min, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie ciasto przekrawamy na 2 blaty. Ciasto czekoladowe z tego przepisu wyrasta tworząc na wierzchu wybrzuszenia, które zacinamy, aby wyrównać powierzchnię do przekładańca.
Wykonanie kokosowy środek:
Żelatynę wsypujemy do filiżanki i zalewamy wodą. Odstawiamy. W tym czasie mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło, cukier i wiórki kokosowe oraz mleko w proszku. Całość zagotowujemy i mieszamy do łączenia składników. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 5 minut aż masa lekko zgęstnieje. Zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie polewa czekoladowa:
Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.
Na dolny blat ciasta wykładamy masę kokosową, przykrywamy drugą częścią ciasta i dociskamy. Wierzch zalewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/kostka-bounty