ßßß Cookit - przepis na Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami - Wareniki

Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami - Wareniki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te pierogi nadziewane makiem, miodem, orzechami i bakaliami. "Wareniki" króluj ą w moim domu na ś wi ą tecznym stole i zachwycaj ą mnie za ka ż dym razem .... Niebia ń ski smak, wprost nie do opisania .... Ale n ajlepsze w tym przepisie jest to, ż e pierogi mo ż na przygotowa ć wcze ś niej i zamrozi ć, a nast ę pnie wyj ąć, kiedy b ę d ą potrzebne ....
Mam wiadomości od zaprzyjaźnionych górali w Beskidach: w góry wróciła piękna, złota jesień, wczoraj w słońcu było sześć stopni plus, a jeszcze kilka dni temu mróz i opady śniegu. Mikołaj, renifery, sanie - jak sobie poradzi Mikołaj bez śniegu?
Składniki na 60 pierog ów:
Na ciasto:
650 g m ąki pszennej ekologicznej
ok. 2 filiżanek ciepłej wody (ile wejdzie)
Na farsz:
zobacz składniki do tego przepisu na masę makową
Do dekoracji:
cynamon
orzechy włoskie
kilka daktyli
suszona żurawina
Przygotowanie:
Farsz: przygotuj według tego przepisu na masę makową .
Z mąki i ciepłej wody zagnieć ciasto na pierogi. Rozwałkuj na cienkie placki, a następnie filiżanką powycinaj małe krążki. Na środek każdego krążka nakładaj kulkę farszu i zlepiaj jak tradycyjne pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.
Podawaj udekorowane poł ówkami orzechów w łoskich i suszonymi owocami. Moja rada: Część pierog ów mo żna zjeść od razu, resztę zamrozić i wyjąć, kiedy będą potrzebne.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/12/swiateczne-pierogi-z-makiem-i-bakaliami.html