ßßß Cookit - przepis na drobiowe kieszonki z salami i mozzarellą

drobiowe kieszonki z salami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

U mnie nie ma tradycji jedzenia gęsiny, zresztą nie byłoby na nią chętnych. Bardzo lubimy roztopiony, ciągnący się ser, na obiad był więc filet z kurczaka nadziewany salami pepperoni i mozzarellą. Dobrze doprawiony pieprzem i ostrą papryką, usmażony w chrupiącej panierce. Polecam na niedzielny obiad.
Składniki:
1 duży pojedynczy filet z kurczaka
8 plasterków salami pepperoni
1 kulka mozzarelli (125 g)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
ostra papryka
mąką, jajko i bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
Filet przekroić na dwa płaty i każdy rozbić przez woreczek tak, aby nie zrobić dziur w mięsie. Natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Na każdy kawałek mięsa ułożyć po 4 plastry salami. Mozzarellę pokroić na kawałki i ułożyć na salami. Mięso złożyć na połowę. Można spiąć patyczkiem do szaszłyków, żeby nie rozpadało się podczas smażenia. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości tłuszczu, ponieważ mięso jest dość grube.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/drobiowe-kieszonki-z-salami-i-mozzarella.html