Wykonanie
Składniki4 szklanki
maki ,2
jajka,1/2 kostki
margaryny5 dkg
drożdży,2 łyżki
śmietany 18%1/4 szklanki
mleka,2 łyżki
cukru,szczypta
soli,
powidła śliwkoweMąkę mieszamy na stolnicy z
margaryną, tłuszczem,
solą i
cukrem.
Śmietanę mieszamy z
mlekiem i
drożdżami, delikatnie podgrzewamy, aby
drożdże nam się rozpuściły. Roztwór wylewamy na ciasto i wszystko dokładnie wyrabiamy, dzielimy na 2 części każdą cześć rozwałkowujemy i smarujemy powidłami, zwijamy w roladę i tniemy na 3 cm kawałki.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim nasze
ciasteczka delikatnie każde przygniatając ręką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut
Ciasteczka z wierchu smarujemy rozmąconym
jajkiem,
ciastka maja wtedy rumiany kolor