Wykonanie
Miał być
sorbet, taka padła prośba w domu.
Truskawki się skończyły,
porzeczki też, ale zostały jeszcze przepyszne
maliny i chyba dobrze, że akurat na nie trafiło bo to jedne z moich ulubionych
owoców sezonowych.
Sorbet jest banalny, ale potrzebuje maszynki do
lodów ze względu na dużą ilość
wody w deserze, która w zamrażarce, nawet przy czasowym miksowaniu może przekształcać się w kryształki
lodu.Składniki:750 g
malin3/4 szklanki
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki
wodyPrzygotowanie:
Maliny zmiksować w blenderze, następnie przetrzeć przez sito w celu pozbycia się nadmiaru pestek.Do
malin wsypać
cukier. Dodać ekstrakt
waniliowy i
wodę. Dokładnie wymieszać. Miksturę wstawić do lodówki w celu ochłodzenia.Miksturę przelać do maszynki do
lodów i postępować wg jej instrukcji.
Lody są błyskawiczne, jeśli nie liczyć czasu oczekiwania podczas chłodzenia masy. A smak? Są wspaniałe! Intensywne w smaku, mocno
malinowe, doskonałe i szkoda tylko, że lato się kończy i
sorbety coraz rzadziej będą gościć w mojej kuchni.
Pora się nimi nacieszyć aż do następnego lata. :)