Wykonanie
Choć udało mi się zrobić już zupę
dyniową, wciąż wiele z tego warzywa pozostało u mnie w lodówce.
Dynia, którą przytachałam do domu była naprawdę dużą, dlatego przez najbliższy czas będzie najczęstszym składnikiem moich dań w kuchni, ku mojej radości oczywiście. Tym razem padło na danie główne, a że miałam ochotę na coś z
ryżem, wybrałam risotto. Do całości dodałam resztę chorizo jaka pozostała mi po paeli i wyszło naprawdę pysznie!Składniki:pół szklanki
ryżu arborio1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni4 łyżki
masła1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę90 g chorizo, pokrojonej plasterki3 szklanki
bulionu drobiowego1/5 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/5 łyżeczki
kurkumypieprzPrzygotowanie:Na wysokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
masła. Wrzucić
cebulę i zeszklić ją przez około minutę. Dodać chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać
dynię i smażyć 5 minut.Do warzyw i chorizo wsypać
ryż i podsmażyć aż ten się zeszkli. Całość zalać chochelką
bulionu i mieszać aż
ryż wchłonie całą
wodę. Dodać kolejną chochelkę. Czynność powtarzać, aż pozostaną nam ostatnie dwie chochelki. Wlać je do
ryżu, przykryć całość pokrywką i gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli okaże się, że
bulionu jest za mało, dolać
wody.Zdjąć pokrywkę, dodać
przyprawy,
pieprz do smaku. Smażyć jeszcze przez około 5 minut do odparowania reszty płynu. Risotto powinno być kremowe, ale nie płynne. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki
masła. Wymieszać po rozpuszczeniu.