ßßß Cookit - przepis na Risotto z dynią i chorizo

Risotto z dynią i chorizo

nazwa

Wykonanie

Choć udało mi się zrobić już zupę dyniową, wciąż wiele z tego warzywa pozostało u mnie w lodówce. Dynia, którą przytachałam do domu była naprawdę dużą, dlatego przez najbliższy czas będzie najczęstszym składnikiem moich dań w kuchni, ku mojej radości oczywiście. Tym razem padło na danie główne, a że miałam ochotę na coś z ryżem, wybrałam risotto. Do całości dodałam resztę chorizo jaka pozostała mi po paeli i wyszło naprawdę pysznie!
Składniki:
pół szklanki ryżu arborio
1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
4 łyżki masła
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
90 g chorizo, pokrojonej plasterki
3 szklanki bulionu drobiowego
1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/5 łyżeczki kurkumy
pieprz
Przygotowanie:
Na wysokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Wrzucić cebulę i zeszklić ją przez około minutę. Dodać chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać dynię i smażyć 5 minut.
Do warzyw i chorizo wsypać ryż i podsmażyć aż ten się zeszkli. Całość zalać chochelką bulionu i mieszać aż ryż wchłonie całą wodę. Dodać kolejną chochelkę. Czynność powtarzać, aż pozostaną nam ostatnie dwie chochelki. Wlać je do ryżu, przykryć całość pokrywką i gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli okaże się, że bulionu jest za mało, dolać wody.
Zdjąć pokrywkę, dodać przyprawy, pieprz do smaku. Smażyć jeszcze przez około 5 minut do odparowania reszty płynu. Risotto powinno być kremowe, ale nie płynne. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki masła. Wymieszać po rozpuszczeniu.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_101_risotto-z-dynia-i-chorizo.html