Wykonanie
Po pająkach przyszedł czas na wiedźmowe paluchy! Wyglądają upiornie, ale smakują wybornie! A najlepsze z tego wszystkiego są…
migdałowe paznokcie :) W menu na Halloween słodkie paluchy wiedźmy to pozycja obowiązkowa! Robi się je bardzo łatwo i szybko. Na początku wałeczki ciasta wyglądają niepozornie i nie przypominają wiedźmowych szponów, ale wystarczy dodać
migdałowe paznokcie i efekt jest naprawdę niesamowity! Paluchy zrobiłam z
mąki jaglanej i migdałowej, w kilku wariantach – z dodatkiem
mąki gryczanej, ryżowej (użyłam zmielonego na
mąkę ryżu jaśminowego) oraz z dodatkiem drobnej
kaszki kukurydzianej. Paluchy w wersji z
kaszką najbardziej popękały wzdłuż (widać je na zdjęciach), więc zdecydowanie polecam te z gryką lub
ryżem. Dla wzmocnienia efektu straszności po upieczeniu
ciastek migdałowe paznokcie można pomalować czerwonym lukrem albo jeszcze przed pieczeniem posmarować końcówki palców czerwonym
dżemem (tam gdzie będzie przyczepiany paznokieć). Można też dodać do ciasta zielony barwnik, najlepiej sproszkowaną spirulinę. Lekko zielone paluchy będą pewnie jeszcze bardziej straszne :) Nic, tylko częstować gości i obserwować ich miny :) English version below.Gluten free, sugar free, vegan spooky „witches’ fingers” cookies, made from millet, rice or buckwheat and almond
flour. Perfect for Halloween party!
Składniki (na 25 sztuk)80 g
mąki jaglanej80 g jasnej
mąki gryczanej lub ryżowej60 g
mąki migdałowej50 g zimnej wegańskiej
margaryny, np. Alsan-Bio (w wersji niewegańskiej
masło)50 g
ksylitolu zmielonego na puder30 g
syropu klonowego,
ryżowego lub melasy z karobu (w wersji niewegańskiej płynny
miód)1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta mielonej
waniliidodatkowo:połówki
migdałów blanszowanych lub w skórce albo duże
pestki dyni (na paznokcie)odrobina gęstego czerwonego
dżemu (opcjonalnie, jako krew pod paznokciami)czerwony
lukier, np. z dodatkiem sproszkowanych liofilizowanych czerwonych
owoców (opcjonalnie, do pomalowania jasnych
migdałowych paznokci po pieczeniu)
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj pokrojoną na kawałki
margarynę oraz
syrop lub melasę. Szybko zagnieć ciasto. Jeśli będzie bardzo ciepłe i miękkie, schłodź je nieco w lodówce.Bierz małe porcje i formuj z nich wałeczki. Powinny być cieńsze niż nasze palce, ponieważ podczas pieczenia nieco urosną (moje wyszły właśnie trochę za grube :).Ułóż wałeczki na papierze do pieczenia, każdy ściśnij lekko w dwóch miejscach, imitując wgłębienia i wypukłości na naszych palcach.
Ostrym nożem natnij szersze miejsca – tuż nad miejscem, gdzie ma być paznokieć oraz na drugiej wypukłości (szerszej części, „kostce”). Na końcu każdego
ciastka-palca umieść połówkę
migdała, delikatnie wciskając jego końcówkę w ciasto.Aby spotęgować efekt straszności, przed położeniem „paznokcia” posmaruj końcówkę
ciastka odrobiną czerwonego
dżemu i dopiero na nim połóż
migdał. W czerwonym
dżemie można także „umoczyć” drugi koniec palca, żeby wyglądał jak świeżo oderwany… Ja to sobie podarowałam :)Piecz paluchy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-14 minut, pod koniec kontrolując stopień zrumienienia. I gotowe!
English versionIngredients (for 25 fingers)80 g millet
flour80 g light buckwheat or rice
flour60 g almond or walnuts
flour50 g of cold vegan
margarine, for example Alsan-Bio (or butter in non-vegan version)50 g of powdered xylitol30 g maple
syrup, rice
syrup or carob molasses (or liquid honey in non-vegan version)1/2 teaspoon gluten-free baking powderpinch of ground vanillaadditionally:almond halves (blanched or brown) or large pumpkin seeds – for fingernailsa little bit of thick red jam (optional, for blood under fingernails)red icing (optional, for edible nail polish)In a bowl mix all dry ingredients, add chopped
margarine and maple
syrup. Knead the dough quickly. Take small portions and form
thin sticks. They should be thinner
than our fingers, because cookies will grow slightly in the owen (mine
came out a little bit too thick…).Place the sticks on a baking sheet, lightly squeeze every cookie in two places – it should look
more like finger now. Cut each cookie with a sharp knife right over the place where you want to put a nail and on the second wider part, making „knucklers”. At the end of each cookie-finger place one almond halve, pressing its tip into the
cake.If you want your cookies to be
more scary, before applying nails, put a little red jam on each finger. Bake in oven preheated to 180°C for 12-14 minutes.After baking you can also paint almond nails with red icing.