Wykonanie
<
Truskawki i
rabarbar pod kruszonką
Ogórki małosolne >
Mango Lassi – Indyjski koktajl
jogurtowy z
mangoMango Lassi – indyjski
napój przyrządzany z
jogurtu,
wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Często zamiast
wody dodaje się
mleko. Tradycyjne
mango lassi ma smak słony i przyprawiony jest
chilli. Najbardziej znane i lubiane jest
mango lassi w wersji słodkiej z
kardamonem. Taki też przepis podany został poniżej.Koktajl z
mango musi być mocno schłodzony zanim zaczniemy go pić.
Mango lassi powinno być dosyć gęste ale na tyle by można je było swobodnie pić ze szklanki. Do przygotowania najlepsze jest świeże dojrzałe i przede wszystkim słodkie
mango .W naszym
kraju raczej ciężko takie dostać ponieważ sprowadzane są zielone
mango zerwane zbyt wcześnie z drzewa, dojrzewające podczas transportu a często w sklepie kupujemy je na wpół zielone jeszcze, takie
mango nigdy nie będzie smakować tak jak powinno, dojrzałe i pachnące od naturalnego słońca. Smak takiego
mango lassi będzie niezły ale do oryginału mu będzie daleko.W sklepach azjatyckich lub typu „kuchnie świata” można dostać przecier z
mango w puszkach, taki przecier jest słodki oraz mocno żółty,nie wiem czy dodają do niego
kurkumy w celu podbarwienia czy faktycznie jest to przecier z dojrzałych w gorących krajach
owoców. Oba koktajle i ze świeżego
owocu i te zrobione z przecieru smakują dobrze, dodatek
przyprawy kardamonu nadaje wyrazistego smaku.
Przepis na 2 osoby:
1 dojrzałe
mango1 duży
jogurt natrualny gęsty
mleko roślinne/krowie lub
woda(0 . 5 szklanki)
przyprawa kardamon- troszkę dla aromatudo dosłodzenia:
cukier,
miód,
syrop klonowy(dowolnie co kto lubi)
Mango obieramy ze skóry, kroimy na kawałki ( uważamy na pestkę w środku)Wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe dodatki, blendujemy na gładki koktajl.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Truskawki i
rabarbar pod kruszonką
Ogórki małosolne >