Wykonanie
To pierwszy odcinek cyklu „Podróże kształcą”. Deser
rodem z Riwiery Francuskiej.Połączenie smaku
truskawek i
malin jest w pierwszej chwili dość ryzykowne… Okazuje się jednak, że
owoce wspaniale się uzupełniają. Dodatek
mięty natomiast nadaje świeżości i „chłodu”. Cudowny deser na upalne dni :)Składniki:1 szklanka pokrojonych
truskawek1/2 szklanki
malinlistki
mięty1-2 łyżki
alkoholu (opcjonalnie; u mnie była to
czysta wódka)1-2 łyżeczki
syropu z agawy (lub fruktozy)Wykonanie:
Truskawki pokroić do wysokich pucharków (kieliszków).
Maliny zmiksować. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek. Sos doprawić
syropem z agawy oraz
alkoholem.
Truskawki posypać pokrojoną drobno
miętą i zalać
sosem malinowym.Deser można podawać od razu, lub przygotować wcześniej i trzymać w lodówce (wtedy lepiej polać
owoce sosem przed samym podaniem:).Smacznego :)
Polecam także
truskawki oblane czarną
czekoladąoraz jeszcze jeden deser
truskawkowy