ßßß Cookit - przepis na Sernik nowojorski z galaretką rabarbarowo truskawkową

Sernik nowojorski z galaretką rabarbarowo truskawkową

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Robiłam już setki serników. Ostatnio coraz bardziej eksperymentuję z ich strukturą, smakiem, aromatem i sposobem podania. Sernik nowojorski to ciasto przygotowywane z kremowego, tłustego serka, ze śmietaną kremówką i składnikami aromatyzującmi a po przygotowaniu pieczony w niskiej temperaturze. Pieczenie odbywa się najczęściej w kąpieli wodnej i to Wam za moment pokażę. Tak przygotowany sernik różni się od tradycyjnego polskiego sernika krakowskiego przede wszystkim strukturą. Nasz rodzimy jest bardziej zwarty, cięższy z wyczuwalnymi kawałkami sera, nowojorski jest kremowy i gęsty, sprawia wrażenie jakby miał coś wspólnego z kremem brule. Spróbujcie i oceńcie, który wolicie.
Składniki:
forma 25×30 cm, z zdejmowanym rantem
Sp ód:
200 g pełnoziarnistych jasnych ciasteczek
80 g masła
Masa serowa:
750 g kremowego tłustego serka
4 jajka
200 g białej czekolady
150 g cukru pudru
100 ml śmietany kremówki 30 %
1 laska wanilii – ziarna
Galaretka rabarbarowo truskawkowa
750 g rabarbaru
500 g truskawek
1 łaska wanilii – pozostałość z ziaren
1 pomarańcza
130 g cukru
25 g żelatyny
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka zmiksować na proszek. Masło stopić. Gorącym zalać ciastka. Wymieszać, tak aby masa miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć kruszonymi ciastkami dno formy folią aluminiową, a na nim założyć rant formy, tak aby duża część folii zachodziła z zewnątrz na jej boki. Folię z boków złożyć ku górze, dzięki temu woda nie wpłynie do środka sernika. Wysypać weń ciastka, wyrównać. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ser:
Śmietanę zagotować, białą czekoladę połamać na kawałki. Wrzucić do śmietany. Mieszać aż się rozpuści. Masę czekoladową lekko przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i ziarnami wydrążonymi z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Dodać śmietanę z czekoladą oraz ser. Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód.
Piec w temp. 150 stopni, w kąpieli wodnej przez 90 minut. Po tym czasie schłodzić i przełożyć do lodówk, najlepiej na całą noc.
Rabarbar umyć i oczyścić z włókien. Pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać laskę wanilii, która została nam z sernika. Truskawki umyć po czym oczyszcić z ogonków, połowę truskawek przekroić na pół, a większe na cztery części. Zawsze najpierw myć truskawki, później dopiero obierać, aby nie wypłukiwać ich smaku, z zapałem uczą tego francuscy szefowie kuchni.
Żelatynę zalać 70 ml zimnej wody i odstawić do spęcznienia. Rabarbar mocno podgrzać, gdy zacznie się karmelizować dodać truskawki, skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty (najpierw otrzeć tarką skórkę, bez białego albedo, później zrolować owoc na stole, dociskając go dłonią, następnie przeciąć go i wysicnąć sok przez palce, lapiąc w nie peski wprost do garnka). gotować 5 minut. Podgrzać żelatynę w mikrofali lub w kąpieli wodnej i wlać ją do masy. Odstawić galaretkę do lekkiego wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto.
Schłodzić, następnie podawać z miętą i truskawkami.
Powiązane notki:
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Najlepszy i najszybszy przepis na Sernik z rodzynkami
Sernik z mascarpone z sosem śliwkowym z miętą i słonecznikiem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/06/sernik-nowojorski-z-galaretka-rabarbarowo-truskawkowa