ßßß Cookit - przepis na Lukier:

Lukier:

Wykonanie

56 Flares Twitter 0 Facebook 56 56 56 56 Flares ×
Karnawał rządzi się swoimi prawami, jak warto wspomnieć bez pączków nie można się wtedy obejść. Zatem i na moim blogu pojawi się kilka nowoczesnych ale też zupełnie tradycyjnych przepisów na poświąteczne łakocie. Jednym z sztandarowych są na pewno pączki, u mnie w mniejszej wersji, tzw. pączusiowej
Ciasto ładnie rośnie, jest mocno napowietrzone, dobrze się wyrabia, chociaż na początku się odrobinę klei. Nie należy go jednak podsypywać mąką, warto to zrobić dopiero gdy formujemy ciastka. Smaczniejsze z oleju niż ze smalcu . Więc, nie pozostaje nic innego jak zabranie się za te małe cudeńka.
Składniki:
ok. 25 sztuk
3 3/4 szklanki mąki ( 600 g) tortowej + do podsypania ok. 3 łyżek
30 g drożdży świeżych
4 łyżki cukru ( 60-65 g )
1 szklanka mleka
100 g masła/margaryny
2 duże jajka ( 3 mniejsze)
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu
wanilia ( olejek, cukier lub ziarna z laski )
dodatkowo
cukier puder
dżem
olej do smażenia 1 l
jak widać smakowały
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do 40 stopni. Dodajemy do niego 2 łyżki cukru, drożdże oraz 1/3 szklanki z odmierzonej mąki.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, w ciepłe miejsce.
Topimy tłuszcz.
Do zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników prócz tłuszczu i zaczynamy wyrabiać ciasto, gdy zacznie się łączyć podlewamy masłem i wyrabiamy minimum 10 minut, aż będzie odchodziło od miski.
Odstawiamy na 1 – 1 , 5 godziny do wyrośnięcia ( zależy od temp. pomieszczenia).
Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując lekko mąką, na grubość 3 cm, wykrawamy szklanką o średnicy 5 cm pączki. Zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką na 20 minut.
Rozgrzewamy olej do ok. 175 stopni. Jeśli wrzucony kawałek ciasta lub chleba od razu wypłynie na powierzchnię olej jest gotowy.
Wrzucamy po kilka pączków, ja smażyłam po 5 sztuk, tak aby swobodnie pływały, smażymy po minucie do dwóch z każdej strony, najlepiej pod przykryciem.
Osączamy na ręczniku papierowym.
Lekko przestudzone nadziewamy dżemem. Podsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Mieszamy i lukrujemy pączki. Lukier można też zabarwić , a ciastka ozdobić kolorową posypką.
Warto pamiętać, że surowe ciasto szybko studzi olej, dlatego nie warto smażyć na raz zbyt wielu pączków.
Powiązane notki:
Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )
Pączki z całych jaj
Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )
Tradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszne
Tłusty czwartek last minute – Racuchy z jabłkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/02/20/latwe-paczki-paczusie