ßßß Cookit - przepis na Nawigacja po wpisach

Nawigacja po wpisach

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
W trakcie sprzątania znalazłam mój ulubiony przepis na makowiec ucierany. Piekłam go jak byłam w ciąży i bardzo wszystkim smakował. Ciasto jest wilgotne, puszyste, ładnie, równo rośnie , a masa makowa jest idealnym wykończeniem całości. Taki makowiec to ponadczasowy klasyk, był u nas hitem imprez, przyjęć czy imienin, Wy na pewno też go znacie. Przepis jest świetny i wielokrotnie wypróbowany.
Składniki:
blacha 25 x 40 cm ( lub mniejsza – wtedy wydłużamy czas pieczenia )
250 g masła lub margaryny
250 g ( 1 i 1/3 szklanki ) cukru (daję ok. 200 g)
250 g ( 1 i 2/3 szklanki) mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dużych jajek
850 g masy makowej
ew. 1 łyżeczka cukru z wanilią
cukier puder
Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem.
Żółtka oddzielamy od białek.
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem. Gdy zjaśnieje dodajemy żółtka. Ubijamy na jasny kogel mogel.
Mąkę mieszamy z proszkiem i przesypujemy do masy maślanej. Mieszamy.
Ubijamy białka ze szczyptą soli lub soku z cytryny.
Delikatnie mieszamy z ciastem.
3/4 ciasta przekładamy na papier.
Rozkładamy masę makową, dokładnie ją rozcieramy. Przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy 50 minut. Gorące zostawiamy na 10 minut w otwartym piekarniku.
Po czym wyciągamy i studzimy.
Zimne posypujemy cukrem pudrem, kroimy w kostkę i podajemy.
Smacznego!
ANia
Do ciasta można dodać także kisiel o dowolnym smaku – truskawkowy lub wiśniowy zabarwi ciasto na różowo! Użyjcie ulubionej masy makowej,
domowej lub z puszki. Kupną można wzbogacić skórką, orzechami lub bakaliami.
Powiązane notki:
Świąteczny Makowiec krucho drożdżowy z bakaliami
Ekspresowa krucha szarlotka ( krok po kroku)
Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/08/ucierany-makowiec-ciasto-biszkoptowe-maslane-krok-po-kroku