ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka (ciasto drożdżowe) z miodem i śliwkami

Drożdżówka (ciasto drożdżowe) z miodem i śliwkami

Wykonanie

7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×
Pachnące śliwkami , miodem i wanilią ciasto na pewno Wam podpasuje, tym bardziej, że śliwki są teraz najbardziej aromatyczne, słodkie i pyszne. Oczywiście nie widzę przeszkód żebyście użyli mąki pszennej – jeśli możecie ją spożywać, ja przyznam , że to ciasto było eksperymentem – brakło mi mąki z pszenicy
pozostały żytnie : razowa i żurkowa oraz waniliowy budyńskrobia nie dałaby tego miłego aromatu wanilii. Idealne z jogurtem na śniadanko
Spróbujcie , to samo zdrowie.
Składniki:
blacha 25 x 40 cm
1 kg słodkich śliwek
250 g ( 1 2/3 szklanki ) mąki żytniej razowej ( lub dowolnej )
120 g (3 op. ) budyniu waniliowego
150 g (1 szklanka ) mąki żurkowej – żytniej gruboziarnistej + 2-3 łyżki
50 g drożdży świeżych
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
4 jajka
80 g masła / margaryny + 30 g
1/2 szklanki otrąb owsianych
2 łyżki cukru z wanilią
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 40-45 stopni.
Rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i miód.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Odstawić aż spęcznieje i stanie się kremową masą ( około 30 minut).
Stopić 80 g tłuszczu.
Wymieszać mąki z budyniem.
Wlać do nich zaczyn, wbić jaja i zacząć wyrabiać.
Gdy się połączy dolać masło i bakalie.
Wyrabiać aż zacznie odstawać od miski, ok. 10 minut.
Odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. ( 30-60 minut w zależności od temperatury)
Przełożyć do natłuszczonej formy z papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, pokroić na połówki, wyłożyć na ciasto.
Resztę masła wymieszać z cukrem, mąką ( 3 łyżkami ) i otrębami.
Kruszonkę wysypać na ciasto.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni – do suchego patyczka.
Polecam podawać je z miodem i skórką pomarańczową. Smakuje wtedy nieziemsko!
W zupełnie innej wersji możecie upiec je z innymi sezonowymi owocami, posypanymi cukrem i migdałami lub miodem i orzechami.
Powiązane notki:
Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)
Drożdżowe pełnoziarniste pancakes / racuchy z jabłkami i miodem
Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą
Ciasto drożdżowe – babka śniadaniowa z kruszonką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/09/03/drozdzowka-ciasto-drozdzowe-z-miodem-i-sliwkami-bez-glutenu-zytnia