ßßß
Spróbujcie , to samo zdrowie.
Składniki:blacha 25 x 40 cm1 kg słodkich śliwek250 g ( 1 2/3 szklanki ) mąki żytniej razowej ( lub dowolnej )120 g (3 op. ) budyniu waniliowego150 g (1 szklanka ) mąki żurkowej – żytniej gruboziarnistej + 2-3 łyżki50 g drożdży świeżych1/2 szklanki mleka3 łyżki cukru3 łyżki miodu4 jajka80 g masła / margaryny + 30 g1/2 szklanki otrąb owsianych2 łyżki cukru z wanilią50 g rodzynek50 g kandyzowanej skórki
Przygotowanie:Mleko podgrzać do 40-45 stopni.Rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i miód.Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.Odstawić aż spęcznieje i stanie się kremową masą ( około 30 minut).Stopić 80 g tłuszczu.Wymieszać mąki z budyniem.Wlać do nich zaczyn, wbić jaja i zacząć wyrabiać.Gdy się połączy dolać masło i bakalie.Wyrabiać aż zacznie odstawać od miski, ok. 10 minut.Odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. ( 30-60 minut w zależności od temperatury)Przełożyć do natłuszczonej formy z papierem do pieczenia.Śliwki umyć, pokroić na połówki, wyłożyć na ciasto.Resztę masła wymieszać z cukrem, mąką ( 3 łyżkami ) i otrębami.Kruszonkę wysypać na ciasto.Piec 30 minut w temp. 180 stopni – do suchego patyczka.Polecam podawać je z miodem i skórką pomarańczową. Smakuje wtedy nieziemsko!W zupełnie innej wersji możecie upiec je z innymi sezonowymi owocami, posypanymi cukrem i migdałami lub miodem i orzechami.
Powiązane notki:Ciasto drożdżowe – drożdżówka bez wyrabiania (krok po kroku)Drożdżowe pełnoziarniste pancakes / racuchy z jabłkami i miodemKruche ciasto ze śliwkami, budyniem i beząCiasto drożdżowe – babka śniadaniowa z kruszonką