ßßß Cookit - przepis na Dżem z cukinii z żurawiną ( żurawinowy )

Dżem z cukinii z żurawiną ( żurawinowy )

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Wszechstronne zastosowanie cukinii chyba nikogo już nie dziwi. Obecnie wszędzie jest jej pełno, a cena ( od 1 – 1,50 zł za kilogram ) zachęca do eksperymentowania. Ja robiłam już taki dżem w zeszłym roku – nie było przepisu bo został rozdany – każdy był ciekawy cukiniowego dżemu. Stąd w tym roku nie pozwoliłam sobie na taką nieuwagę i rozlałam go do słoików przed chwilą – gdy domownicy jeszcze spali – weźcie też pod uwagę czas tworzenia wpisu – więc około 30, 40 minut temu
Tyle gadaniny, a teraz na temat. Dżem z cukinii z suszoną żurawiną i galaretką jest wyjątkowo smaczny i słodki – na 4 kg warzywa wsypałam pół opakowania cukru, także nie jest wyjątkowo mocno słodzony, a jednak słodki jak miód – nie zachęcam jednak do zmniejszania ilości słodzidła – może zwiększyć prawdopodobieństwo psucia – cukier konserwuje cukinię. Ot co spróbujcie, możecie zmniejszyć ilość składników – chociaż nie polecam – bo i tak zostanie zjedzony – w każdej ilości.
Składniki:
4 kg cukinii
500 g cukru
2 galaretki wiśniowe
1 galaretka truskawkowa
100 g suszonej żurawiny ( użyłam Kresto )
1/2 – 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego – do smaku
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, myjemy pozbywamy się gąbczastych środków ( w szczególności przy dużych warzywach) i kroimy w dowolnych rozmiarów kostkę ( im mniejszą tym szybciej się ugotuje ) .
Wrzucamy do garnka , na dno wlewamy 1 szklankę wody aby nie przywierała, dusząc się.
Gotujemy na dużym ogniu, mieszając aby zmiękła, około 20-30 minut.
Gdy to się stanie odlewamy 1 1/2 szklanki soku – puści go dużo i wylewamy.
Po zlaniu soku dodajemy żurawinę i cukier, po czym gotujemy do zredukowania płynu – kolejne 30 minut.
Do gorącego dżemu dodajemy galaretki i kwasek, gotujemy 5 minut i zlewamy do słoików – wyparzonych i suchych.
Dżem możemy zapasteryzować.
Powiązane notki:
Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Dżem truskawkowy z bazylią
Dżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dynią
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/15/dzem-z-cukinii-z-zurawina-zurawinowy