ßßß Cookit - przepis na Sałata na stół Wielkanocny

Sałata na stół Wielkanocny

Wykonanie

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×
Uwielbiamy takie sałaty. Chrupkie, lekkie ze słodko pikantnym sosem. Vinegret to z pewnością jeden z moich ulubionych, wystarczy zmienić ocet na sok z cytryny , winny zmienić na balsamiczny i już cieszymy się inną sałatką. Ta jest orzeźwiająca , świetnie uzupełni smak Wielkanocnych dań, pieczeni , wędlin i jaj faszerowanych. Kolejna propozycja z Willi Karpińskich .
Składniki:
op. miksu sałat ( rukola, rodicchio, roszponka, lodowa )
50 g sera feta lub koziego
pomidor
1/2 zielonego ogórka
Sos:
5 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżka musztardy
3 łyżki cukru
1 łyżeczka bazylii
Przygotowanie:
Sałatę rozkładamy na półmisku. Dekorujemy pokrojonym ogórkiem i pomidorem.
Sos: cukier rozpuszczamy w octach, dodajemy olej i mieszamy do emulgacji trzepaczką
Wiosna zaczęła się wczoraj,a jednak u nas w Zakopanem zima , a u Was?
Przypominam o KONKURSIE !!
Powiązane notki:
Sałatka wiosenna z rzeżuchą
Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjna
Kasza jaglana po grecku
Śledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonami
Zupa cebulowa z grzankami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/22/salata-na-stol-wielkanocny