Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nowości na blogu!Już zdążyliście zauważyć, że mój synek rośnie. Jest już duży -ma 7, 5 miesiąca. Je już całkiem sporo rzeczy. Postanowiłam więc podzielić się swoimi przepisami na dania dla niemowląt.Dziś przepis na zupkę
brokułową żółtkiem. Mojemu
synkowi bardzo smakowało. Zajadał ze smakiem i machał swoją łyżeczkąJak się domyślacie, dziecko ma już kilka ząbków, zatem konsystencja całości jest „grubsza” – treściwsza z wyczuwalnymi malutkimi kawałkami jarzynek. Oby Waszym maluszkom smakowało tak jak mojemu!
Składniki: na dwie porcje:1 1/2 szklanki
wody ( najlepiej mineralnej )3 różyczki
brokuła2 różyczki
kalafiorakilka plasterków
marchewki ( 7-8)
żółtko ( eko
jaja)szczypta
bazyliikawałek
jabłka 3-4 cieniutkie plasterki ( do smaku)1 łyżka
kaszy mannyi Fabianek jedzącyPrzygotowanie:Warzywa myjemy, obieramy i jeszcze raz myjemy ( mogą być z mrożonki – dobrej bez konserwantów i barwników ), zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec dodajemy obrane
jabłko i
kaszę mannę, gotujemy aż napęcznieje.Gdy składniki będą miękkie, miksujemy je, dostosowując ich teksturę do uzębienia dziecka.Dodajemy roztrzepane
żółtko, gotując na małym gazie, mieszamy.Gotową zupkę podajemy dziecku.Drugą część przekładamy go gorącego wyparzonego słoiczka, zakręcamy i stawiamy do góry dnem – tak przygotowaną zupkę po ostudzeniu wkładamy do lodówki – może postać 2-3 dni.Smacznego Waszym Maluchom!Powiązane notki:NOWOŚCI NA BLOGU! PRZEPISY DLA NIEMOWLĄT!