ßßß Cookit - przepis na Pasta/syrop daktylowy, zdrowe słodkości zamiast miodu i cukru

Pasta/syrop daktylowy, zdrowe słodkości zamiast miodu i cukru

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Zapewne część z Was zna już pastę daktylową, której można używać zamiast cukru, miodu bądź słodzika, ja przeczytałam o niej kiedyś na anglojęzycznym blogu Anja’s food i od tamtej pory staram się ją mieć często w lodówce. Takiej pasty możemy używać do herbaty, chleba,wypieków np bułeczek ale też pralin, marynat ( o tym później ). Zastosowanie jest nieograniczone.
A tym, którzy pasty daktylowej nie robili, zachęcam do próbnego wyrobu w małym słoiczku, wczoraj kiedy robiłam swoją pastę, wyjadałam resztki z blendera żeby opisać wam jak najdokładniej jak ona smakuje. Wyczuwa się nutkę miodu, marcepanu, pasta jest też bardzo słodka, kremowa i gęsta, generalnie ciężko jest ją do czegoś porównać, jest zupełnie wyjątkowa w swoim smaku, a przy tym zdrowa i pełna błonnika ( jak większość suszonych owoców)!
Potrzebne będą:
słoik
daktyle
woda
Przygotowanie:
Daktyle wkładamy do słoika, od ich ilości zależy gęstość pasty. Jeśli powkładamy je ciasno do słoja, będzie baardzo gęsta. Ja polecam powkładać je luźno, ale jednak tak aby się dotykały.
Bakalie zalewamy wrzątkiem do samego wieczka, zakręcamy i odstawiamy na całą noc.
Rano masę miksujemy blenderem lub przekręcamy przez maszynkę i gotowe.
Pastę przechowujemy w lodówce, nawet kilka tygodni, u mnie stoi zawsze maksymalnie tydzień
Myślę, że taką pastę można swobodnie zapasteryzować i przechowywać w spiżarce,ale daktyle dostępne są cały czas w marketach więc jest to raczej opcja dla wiecznie zapracowanych, robiących wszystko na raz, na zapas.
Smacznego
Powiązane notki:
Dyniowo daktylowe bułeczki scones bez cukru
Ziemniaczane bułeczki , słodkie ale bez cukru, vegańskie
Nawigacja po wpisach
← Wstecz Dalej →
Copyright 1996-2016 Grupa Onet.pl S.A. Wszystkie serwisy Polityka prywatności
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/12/pastasyrop-daktylowy-zdrowe-slodkosci-zamiast-miodu-i-cukru