ßßß Cookit - przepis na Marynowana papryka najlepsza receptura

Marynowana papryka najlepsza receptura

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Zapewne większość z nas lubi marynowaną paprykę, szczególnie tą w słodko-kwaśnej zalewie, intensywnie pachnącej przyprawami, nadal lekko chrupką a mimo to delikatną. Oto przepis który dostałam od mamy mojej koleżanki, prawdziwej gospodyni domowej, która robi ją już od lat, wielu lat a przepis doskonaliła przez lata. Przepis krąży, przyjmuje się i u nas. Musiałam się nim z Wami podzielić, posiadanie bloga zobowiązuje. Wybierzcie jędrne, dorodne, najlepiej kolorowe papryki – dzięki temu słoiki będą pięknie wyglądać. Tak przygotowaną paprykę możecie serwować jako zakąskę, dodatek do zimnych lub ciepłych potraw, podstawę sałatek lub świetny dodatek do kanapek.
Składniki:
ok. 4 kg kolorowej papryki
ok. 1 kg cebuli
Zalewa:
4 szkl wody
1 szkl octu 10 %
1 szkl cukru
olej , po łyżce stołowej na słoik
Przyprawy:
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek w ząbkach
pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Pokrojoną w paseczki cebulę posolić i odstawić na 4 h.
Pod koniec tego czasu oczyścić i pokroić w odpowiadający nam kształt papryki.
Zagotować zalewę. Wrzucić do niej kilka ziaren ziela,pieprz, kilka liści oraz 2 lub 3 ząbki czosnku.
Do gotującej się zalewy dodawać odciśnięte lekko pasterki cebuli, potem paprykę.
Podgrzać ją kilka minut, następnie pakować do suchych, wyparzonych słoików, wraz z zalewą.
Do każdego z nich dorzucić po 3 ziarna pieprzu, ziela, 2 liście lub 1 jeśli jest duży i ząbek czosnku na koniec łyżkę oleju i zakręcać.
Warzywa wkładamy do słoików zostawiając 2-3 cm miejsca na swobodną pasteryzację.
Pasteryzować 25 minut od zagotowania, w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoików lub w piekarniku w 110-120 stopniach – 35 minut.
Nie piszę na ile słoików jest to receptura – zależy to od pojemności słoików.
R adzę zrobić różne wielkości, te mniejsze mogą być miłym prezentem dla bliskich
Brak powiązanych notek.
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/08/21/marynowana-papryka-najlepsza-receptura