Jak zobaczyłam tą surówkę, wiedziałam , że wcześniej czy później ją wypróbuję..no i dziś była na obiad..tzn ..jako dodatek do mięsa.. surówka była pyszna..mocno czosnkowa...nie miałam akurat ogórków kwaszonych..tzn.miałam , ale leniłam się iść do piwnicy..a w lodówce akurat miałam słoiczek ogórków z czosnkiem..1 duży porogórki z czosnkiem1 duże słodkie jabłko1 mała marchewkaposiekana natka pietruszkiSos:1/2 kubeczka jogurtu naturalnego3 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt2 płaskie łyżeczki cukru pudrusól ,pieprz1 płaska łyżka łagodnego ketchupu1 ząbek czosnkuPora pokroić w pół lub ćwierć plasterki.Jabłko, ogórki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko wymieszać w salaterce razem z posiekaną pietruszkę.Do blendera (lub słoika - zakręcić i potrząsać) włożyć wszystkie składniki sosu i zmiksować , po czym doprawić solą i pieprzem.Wymieszać sos z surówką i ewentualnie jeszcze doprawić.Odstawić surówkę na około 30 minut ,żeby się przegryzła.