ßßß Cookit - przepis na Granola bananowa

Granola bananowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnio odkryłam, że nie robiłam jeszcze bananowej wersji granoli. Zupełnie nie wiem jak to się mogło stać. Kiedy jeszcze odkryłam, że Bee pokazała kiedyś u siebie wersje z olejem kokosowym, natychmiast przystąpiłam do działania. Zmniejszyłam w niej tylko zawartość cukru i zamieniłam pekany na słonecznik, bo to akurat miałam w domu. Granola przepyszna. Idealna do jogurtu, na drugie śniadanie. Do powtórzenia na pewno.
Naczynia kupiłam w sklepie Westwing Home & Living
Składniki:
475 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
75 g orzechów włoskich
75 g ziaren słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
30 g oleju kokosowego
3 łyżki miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g banana (1 większy, mocno dojrzały)
Wykonanie:
Olej i miód / syrop podgrzać w garnuszku tak, aby olej się rozpuścił i składniki połączyły. Nie gotować. Zmiksować z wanilią i bananem.
Suche składniki wymieszać w misce, a następnie dokładnie połączyć ze zmiksowanym bananem, miodem i olejem. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec przez około 20 - 25 minut. Mieszać 1 - 2 razy w międzyczasie. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić granolę. Wystudzoną granolę przełożyć do słoja.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/03/Granola-bananowa.html