ßßß Cookit - przepis na Dżem morelowy

Dżem morelowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dostaliśmy od cioci siatkę bardzo dojrzałych, ekologicznych moreli. Przed nami wyjazd i brak możliwości przygotowywania dżemów przez dwa dni (a miałam straszną ochotę na jeden od Bei). Na szczęście pektyna pomaga w takich sytuacjach. Dżem wyszedł cudowny, chyba najbardziej lubię taki kolor dżemu (dyniowy jest prawie identyczny).
Wykonanie:
2 kg moreli (waga pobraniu i bez pestek)
500 g cukru
15 g pektyny
Wykonanie:
Morele myjemy. Następnie sparzamy wrzątkiem i wkładamy na chwilę do zimnej wody. Obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek (moje były bardzo dojrzałe i rozpadły się podczas tych czynności). Obrane morele wkładamy do garnka i zagotowujemy, mieszając. Dodajemy część cukru i pektynę. Zagotowujemy i gotujemy przez 5 - 10 minut, do uzyskania odpowiedniej konsystencji (polecam test zimnego talerzyka). Dodajemy resztą cukru i zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Odstawiamy do góry nogami na kilka minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/08/Dzem-morelowy.html