Ciasteczka szachownice

nazwa

Wykonanie

Drugi przepis z książki „Fika. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta.”, który wypróbowałam (pierwszy tutaj).
CIastka są kruche, delikatne i kakaowe – po prostu :)
Składniki:
200g masła
100ml (1dl) cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
450-500ml (4,5-5dl) mąki
2 łyżki kakao
Połącz masło, cukry i mąkę, wyrób na gładkie ciasto, następnie podziel je na 2 równe części.
Do jednej części dodaj kakao, wymieszaj i (w razie potrzeby) dodaj mąki.
Obie porcje ciasta podziel na 2 równe części (otrzymasz 2 jasne i 2 ciemne) i uformuj w „węże” o średnicy ok 1,5cm.
Ułóż 1 ciemny pas ciasta obok 1 jasnego, następnie na ciemnym ułóż jasny, a na jasnym ciemny i dociśnij, zeby konstrukcja nie rozpadła się (i żeby w przekroju wyszła szachownica).*
Zawiń ciasto w folię spożywczą, umieść na desce lub talerzu i wsadź do lodówki na ok 1h.
Nagrzej piec do 175 C.
Usuń folię i pokrój ciasto na plastry o grubości ok 3-4mm**, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz na środkowej półce piekarnika ok 8-10 minut.
Smacznego! :)
*zrobiłam szachownicę 3×3 – zasada przy tworzeniu jest ta sama – ciemne koło i na jasnym i na odwrót :)
**pierwszą porcję pokroiłam na cienkie plastry, drugą na grubsze – obie wersje wyszły pysznie :)
***przepis pochodzi z książki, którą można dostać w sklepie Ikea, pt „Fika. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta.”
****na zdjęciu poniżej znajdują się 2 strony książki, z której pochodzi przepis
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/09/18/ciasteczka-szachownice